Posouzení vlastností ořechů a z nich extrahovaných olejů
Show simple item record
| dc.contributor.advisor |
Rudolf, Ondřej
|
|
| dc.contributor.author |
Jelínková, Karolína
|
|
| dc.date.accessioned |
2025-12-10T23:10:16Z |
|
| dc.date.available |
2025-12-10T23:10:16Z |
|
| dc.date.issued |
2025-02-10 |
|
| dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
| dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/58300
|
|
| dc.description.abstract |
Tato diplomová práce se zabývá rostlinami plodícími skořápkové plody - ořechy. V teoretické části popisuji chemické složení, oxidační stabilitu, využití olejů v kosmetice a potravinářství a možnosti získávání olejů včetně lisování a extrakce u vybraných druhů ořechů. Praktická část je zaměřena na izolační techniky, pomocí nichž se z ořechů získává olej a následně porovnává množství získaného oleje mezi sebou. Pomocí přístroje Professional Rancimat 892, který funguje na principu zrychlených podmínek oxidace, zjišťuji oxidační stabilitu u vybraných druhů ořechů. Dále se v praktické části zabývám stanovením obsahu mastných kyselin pomocí plynové chromatografie, jodového a peroxidového čísla. |
|
| dc.format |
85 s. (100348) |
|
| dc.language.iso |
cs |
|
| dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
| dc.rights |
Bez omezení |
|
| dc.subject |
Skořápkové plody
|
cs |
| dc.subject |
oleje
|
cs |
| dc.subject |
lisování oleje
|
cs |
| dc.subject |
extrakce oleje
|
cs |
| dc.subject |
Rancimat
|
cs |
| dc.subject |
oxidační stabilita
|
cs |
| dc.subject |
mastné kyseliny
|
cs |
| dc.subject |
plynová chromatografie
|
cs |
| dc.subject |
jodové číslo
|
cs |
| dc.subject |
peroxidové číslo
|
cs |
| dc.subject |
Nuts
|
en |
| dc.subject |
oils
|
en |
| dc.subject |
oil pressing
|
en |
| dc.subject |
oil extraction
|
en |
| dc.subject |
Rancimat
|
en |
| dc.subject |
oxidative stability
|
en |
| dc.subject |
fatty acids
|
en |
| dc.subject |
gas chromatography
|
en |
| dc.subject |
iodine number
|
en |
| dc.subject |
peroxide number
|
en |
| dc.title |
Posouzení vlastností ořechů a z nich extrahovaných olejů |
|
| dc.title.alternative |
Assessment of nuts properties and their extracted oils |
|
| dc.type |
diplomová práce |
cs |
| dc.contributor.referee |
Burešová, Iva |
|
| dc.date.accepted |
2025-06-03 |
|
| dc.description.abstract-translated |
This thesis deals with plants producing nuts. In the theoretical part I describe the chemical composition, oxidative stability, use of oils in cosmetics and food industry and possibilities of oil extraction including pressing and extraction for selected nut species. The practical part focuses on the isolation techniques used to extract oil from raw nuts and then compares the amount of oil obtained with each other. Using the Professional Rancimat 892, which operates on the principle of accelerated oxidation conditions, I determine the oxidation stability of selected nut species. In the practical part, we also see the determination of fatty acid content by gas chromatography, iodine and peroxide value. |
|
| dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
| dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
| dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
| dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
| dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
| dc.thesis.degree-program |
Biomateriály a kosmetika |
cs |
| dc.thesis.degree-program |
Biomaterials and Cosmetics |
en |
| dc.identifier.stag |
70979
|
|
| dc.date.submitted |
2025-05-07 |
|
Files in this item
|
There are no files associated with this item.
|
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account