Posouzení vlastností ořechů a z nich extrahovaných olejů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Posouzení vlastností ořechů a z nich extrahovaných olejů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Rudolf, Ondřej
dc.contributor.author Jelínková, Karolína
dc.date.accessioned 2025-12-10T23:10:16Z
dc.date.available 2025-12-10T23:10:16Z
dc.date.issued 2025-02-10
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/58300
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá rostlinami plodícími skořápkové plody - ořechy. V teoretické části popisuji chemické složení, oxidační stabilitu, využití olejů v kosmetice a potravinářství a možnosti získávání olejů včetně lisování a extrakce u vybraných druhů ořechů. Praktická část je zaměřena na izolační techniky, pomocí nichž se z ořechů získává olej a následně porovnává množství získaného oleje mezi sebou. Pomocí přístroje Professional Rancimat 892, který funguje na principu zrychlených podmínek oxidace, zjišťuji oxidační stabilitu u vybraných druhů ořechů. Dále se v praktické části zabývám stanovením obsahu mastných kyselin pomocí plynové chromatografie, jodového a peroxidového čísla.
dc.format 85 s. (100348)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Skořápkové plody cs
dc.subject oleje cs
dc.subject lisování oleje cs
dc.subject extrakce oleje cs
dc.subject Rancimat cs
dc.subject oxidační stabilita cs
dc.subject mastné kyseliny cs
dc.subject plynová chromatografie cs
dc.subject jodové číslo cs
dc.subject peroxidové číslo cs
dc.subject Nuts en
dc.subject oils en
dc.subject oil pressing en
dc.subject oil extraction en
dc.subject Rancimat en
dc.subject oxidative stability en
dc.subject fatty acids en
dc.subject gas chromatography en
dc.subject iodine number en
dc.subject peroxide number en
dc.title Posouzení vlastností ořechů a z nich extrahovaných olejů
dc.title.alternative Assessment of nuts properties and their extracted oils
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Burešová, Iva
dc.date.accepted 2025-06-03
dc.description.abstract-translated This thesis deals with plants producing nuts. In the theoretical part I describe the chemical composition, oxidative stability, use of oils in cosmetics and food industry and possibilities of oil extraction including pressing and extraction for selected nut species. The practical part focuses on the isolation techniques used to extract oil from raw nuts and then compares the amount of oil obtained with each other. Using the Professional Rancimat 892, which operates on the principle of accelerated oxidation conditions, I determine the oxidation stability of selected nut species. In the practical part, we also see the determination of fatty acid content by gas chromatography, iodine and peroxide value.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Biomateriály a kosmetika cs
dc.thesis.degree-program Biomaterials and Cosmetics en
dc.identifier.stag 70979
dc.date.submitted 2025-05-07


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account