Využití termodynamických senzorů a elektronického nosu v oblasti monitorování a řízení procesů v potravinářství

DSpace Repository

Language: English čeština 

Využití termodynamických senzorů a elektronického nosu v oblasti monitorování a řízení procesů v potravinářství

Show simple item record

dc.contributor.author Adámek, Martin
dc.date.accessioned 2025-08-12T08:24:49Z
dc.date.available 2025-08-12T08:24:49Z
dc.date.issued 2024-10-10
dc.identifier.isbn 978-80-7678-287-7 en
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/56884
dc.description.abstract Předložená habilitační práce je souborem prací autora, které v době jejich vydání přinesly nové nebo rozšiřující vědecké poznatky o oblasti vlastností a použití elektronického nosu a termodynamických senzorů a jejich využití v potravinářství. V oblasti termodynamických senzorů na principu bilanční rovnováhy (TDS) byla představena základní koncepce senzorů a hlavní vlastnosti, výhody a nevýhody těchto senzorů. V této části byl zpracován souhrn možností a využití těchto senzorů v potravinářských procesech a jejich automatizaci. Jedním ze stěžejních úkolů bylo řešení výrazné závislosti výstupního signálu senzoru na jeho konstrukčním uspořádání zařízení. Z tohoto důvodu bylo provedeno několik experimentů se sledováním vlivu umístění čidel termodynamické soustavy u jednoduché reakční nádoby na výstupní odezvu senzoru en
dc.format 58 cs
dc.format.extent 56 en
dc.language.iso cs en
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně en
dc.rights Teze habilitační práce jsou přístupné veřejně v tištěné podobě v Knihovně UTB. Plný text práce je přístupný elektronicky pouze v rámci univerzity. en
dc.subject Senzory en
dc.subject elektronický nos en
dc.subject termodynamické senzory en
dc.subject chemirezistivní plynové senzory en
dc.subject 3D tisk en
dc.subject kapilára en
dc.subject potravinářství en
dc.subject jedlý hmyz en
dc.subject Sensors en
dc.subject electronic nose en
dc.subject thermodynamic sensors en
dc.subject chemiresistive gas sensors en
dc.subject 3D printing en
dc.subject the capillary en
dc.subject food industry en
dc.subject edible insects en
dc.title Využití termodynamických senzorů a elektronického nosu v oblasti monitorování a řízení procesů v potravinářství en
dc.title.alternative Teze habilitační práce en
dc.type Book en
dc.date.accepted 2024-12-11
dc.description.abstract-translated The habilitation thesis consists of articles by the author, which at the time of their publication brought new or expanding scientific knowledge about the properties and use of electronic noses and thermodynamic sensors (TDS) and their applications in the food industry. In the field of thermodynamic sensors based on the principle of balance equilibrium, the basic concept of the sensor and the main properties, advantages and disadvantages of these sensors were presented. In this section, the possibilities and use of these sensors in food processes and their automation were summarized. One of the key tasks was solving the significant dependence of the output signal on the structural arrangement of the device. For this reason, several experiments were conducted to monitor the influence of the thermodynamic system sensor’s location on the output response of the sensor in a simple reaction vessel en
dc.thesis.degree-discipline Řízení strojů a procesů en
dc.date.submitted 2023-12-08


Files in this item

Files Size Format View
adamek_teze_2024.pdf 6.275Mb PDF View/Open
Posudek HP Martina Adamka_ doc Vavrinsky.pdfBlocked 190.2Kb PDF View/Open
Posudek HP Martina Adamka_ prof Musil.pdfBlocked 976.8Kb PDF View/Open
Posudek HP Martina Adamka_ prof Vrnata.pdfBlocked 3.154Mb PDF View/Open
Obsah.pdf 607.5Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account