Využití termodynamických senzorů a elektronického nosu v oblasti monitorování a řízení procesů v potravinářství
Show simple item record
dc.contributor.author |
Adámek, Martin
|
|
dc.date.accessioned |
2025-08-12T08:24:49Z |
|
dc.date.available |
2025-08-12T08:24:49Z |
|
dc.date.issued |
2024-10-10 |
|
dc.identifier.isbn |
978-80-7678-287-7 |
en |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/56884
|
|
dc.description.abstract |
Předložená habilitační práce je souborem prací autora, které v době jejich vydání přinesly nové nebo rozšiřující vědecké poznatky o oblasti vlastností a použití elektronického nosu a termodynamických senzorů a jejich využití v potravinářství.
V oblasti termodynamických senzorů na principu bilanční rovnováhy (TDS) byla představena základní koncepce senzorů a hlavní vlastnosti, výhody a nevýhody těchto senzorů. V této části byl zpracován souhrn možností a využití těchto senzorů v potravinářských procesech a jejich automatizaci. Jedním ze stěžejních úkolů bylo řešení výrazné závislosti výstupního signálu senzoru na jeho konstrukčním uspořádání zařízení. Z tohoto důvodu bylo provedeno několik experimentů se sledováním vlivu umístění čidel termodynamické soustavy u jednoduché reakční nádoby na výstupní odezvu senzoru |
en |
dc.format |
58 |
cs |
dc.format.extent |
56 |
en |
dc.language.iso |
cs |
en |
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
en |
dc.rights |
Teze habilitační práce jsou přístupné veřejně v tištěné podobě v Knihovně UTB. Plný text práce je přístupný elektronicky pouze v rámci univerzity. |
en |
dc.subject |
Senzory
|
en |
dc.subject |
elektronický nos
|
en |
dc.subject |
termodynamické senzory
|
en |
dc.subject |
chemirezistivní plynové senzory
|
en |
dc.subject |
3D tisk
|
en |
dc.subject |
kapilára
|
en |
dc.subject |
potravinářství
|
en |
dc.subject |
jedlý hmyz
|
en |
dc.subject |
Sensors
|
en |
dc.subject |
electronic nose
|
en |
dc.subject |
thermodynamic sensors
|
en |
dc.subject |
chemiresistive gas sensors
|
en |
dc.subject |
3D printing
|
en |
dc.subject |
the capillary
|
en |
dc.subject |
food industry
|
en |
dc.subject |
edible insects
|
en |
dc.title |
Využití termodynamických senzorů a elektronického nosu v oblasti monitorování a řízení procesů v potravinářství |
en |
dc.title.alternative |
Teze habilitační práce |
en |
dc.type |
Book |
en |
dc.date.accepted |
2024-12-11 |
|
dc.description.abstract-translated |
The habilitation thesis consists of articles by the author, which at the time of their publication brought new or expanding scientific knowledge about the properties and use of electronic noses and thermodynamic sensors (TDS) and their applications in the food industry.
In the field of thermodynamic sensors based on the principle of balance equilibrium, the basic concept of the sensor and the main properties, advantages and disadvantages of these sensors were presented. In this section, the possibilities and use of these sensors in food processes and their automation were summarized. One of the key tasks was solving the significant dependence of the output signal on the structural arrangement of the device. For this reason, several experiments were conducted to monitor the influence of the thermodynamic system sensor’s location on the output response of the sensor in a simple reaction vessel |
en |
dc.thesis.degree-discipline |
Řízení strojů a procesů |
en |
dc.date.submitted |
2023-12-08 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account