dc.contributor.advisor |
Mlček, Jiří
|
|
dc.contributor.author |
Fialová, Věra
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-10T05:10:58Z |
|
dc.date.available |
2012-03-10T05:10:58Z |
|
dc.date.issued |
2011-08-04 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/17022
|
|
dc.description.abstract |
Práce poskytuje pohled na entomofágii, tedy využití hmyzu jako součásti lidské stravy ve světě i u nás. Sumarizuje výživové hodnoty a pozitivní přínosy v tomto ohledu pro neustále se rozšiřující populaci naší planety. Konzumaci hmyzu předkládá jako vhodnou alternativu řešení potravinových krizí, civilizačních chorob - podvýživa a obezita, či možnost jejího využití jako potravinového doplňku. Seznamuje s jedlými druhy ze zástupců řádu Insecta ve světové entomofágii a s poznatky o rozvíjejícím se zájmu o tuto oblast v poněkud střídmějších částech naší planety, kde se v současnosti ještě stále bojuje se zbytečnými předsudky. |
cs |
dc.format |
62 s. (76 738 znaků) |
cs |
dc.format.extent |
2111891 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
entomofágie
|
cs |
dc.subject |
hmyz
|
cs |
dc.subject |
výživa
|
cs |
dc.subject |
alergie
|
cs |
dc.subject |
entomophagy
|
en |
dc.subject |
insect
|
en |
dc.subject |
nutrition
|
en |
dc.subject |
allergy
|
en |
dc.title |
Současné poznatky o entomofágii v gastronomii |
cs |
dc.title.alternative |
Current Knowledge about Entomophagy in Gastronomy |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Borkovcová, Marie |
|
dc.date.accepted |
2011-08-29 |
|
dc.description.abstract-translated |
The thesis pursues Entomophagy, a usage of insect as a part of human diet in Czech Republic and worldwide. It summarises nutritional values and positive assets of this subject for permanently growing population of our planet. The thesis presents the consumption of insect as a proper alternative for solving the problems of food crises and civilization diseases ? the malnutrition and obesity, as well as a possibility to use it as a diet complement. The thesis also informs about edible species of Insecta order in the worldwide Entomophagy. It also acquaints with the observation of growing interest in the consumption of insect in slightly abstemious parts of our planet where there are still some groundless prejudices against this subject at present. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie a mikrobiologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/144
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a řízení v gastronomii |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Management in Gastronomy |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
22798
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-11 |
|
utb.result.grade |
A |
|