Využití a aplikace glutamanu sodného v potravinářské praxi

DSpace Repository

Language: English čeština 

Využití a aplikace glutamanu sodného v potravinářské praxi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Gál, Robert
dc.contributor.author Kalnická, Denisa
dc.date.accessioned 2012-03-10T04:59:55Z
dc.date.available 2012-03-10T04:59:55Z
dc.date.issued 2011-05-30
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/17002
dc.description.abstract Bakalářská práce je zaměřena na výrobu glutamanu sodného, jeho obsah a využití v běžně používaných potravinách. Jejím cílem je přiblížit kyselinu glutamovou, která vyvolává chuť umami, označovanou jako pátá chuť člověka. Dále vysvětluje spotřebitelská a potravinářská hlediska, použití v potravinářské praxi a jeho případné důsledky na lidské zdraví. cs
dc.format 45 s. cs
dc.format.extent 745067 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject glutaman sodný cs
dc.subject kyselina glutamová cs
dc.subject umami cs
dc.subject bílkovinný hydrolyzát cs
dc.subject spotřebitelská hlediska cs
dc.subject potravinářská hlediska cs
dc.subject výroba cs
dc.subject monosodium glutamate en
dc.subject glutamic acid en
dc.subject umami en
dc.subject protein hydrolyzate en
dc.subject consumer perspektive en
dc.subject food terms en
dc.subject production en
dc.title Využití a aplikace glutamanu sodného v potravinářské praxi cs
dc.title.alternative The use and application of monosodium glutamate in food practices en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Jandásek, Josef
dc.date.accepted 2011-06-15
dc.description.abstract-translated Bachelor's Thesis is focused on the production of monosodium glutamate, it's content and use of commonly used foods. The target of this Banchelor's Thesis is to specify to bring glutamic acid, which produces umami taste, known as the fifth human taste. It further explains food and consumer perspective, the use in food practice and its potential effects on human health. en
dc.description.department Ústav technologie a mikrobiologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/144 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie a řízení v gastronomii cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Management in Gastronomy en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 22726
dc.date.assigned 2011-02-11
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
kalnická_2011_bp.pdf 727.6Kb PDF View/Open
kalnická_2011_vp.doc 92.5Kb Microsoft Word View/Open
kalnická_2011_op.pdf 61.92Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account