dc.contributor.advisor |
Holko, Ivan
|
|
dc.contributor.author |
Zimková, Ludmila
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-09T23:00:45Z |
|
dc.date.available |
2012-03-09T23:00:45Z |
|
dc.date.issued |
2011-05-30 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/16513
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce teoreticky popisuje bakterii Escherichia coli, její výskyt a faktory virulence. V práci jsou definovány patogenní kmeny a mechanismy jejich virulence. Escherichia coli obecně patří mezi mikroorganismy prospěšné, ale právě kmeny disponující faktory virulence jsou potenciálně škodlivé a mohou způsobit i smrtelné infekce. Významná část těchto infekcí pochází z konzumace potravin (verotoxické kmeny). Další část práce je zaměřena na konkrétní onemocnění, které Escherichia coli způsobuje. Nejčastěji se jedná o průjmová onemocnění, sepse, meningitidy a onemocnění močového ústrojí. |
cs |
dc.format |
39 |
cs |
dc.format.extent |
1879216 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
E. coli
|
cs |
dc.subject |
virulence
|
cs |
dc.subject |
potraviny
|
cs |
dc.subject |
onemocnění
|
cs |
dc.subject |
E. coli
|
en |
dc.subject |
virulence
|
en |
dc.subject |
food
|
en |
dc.subject |
disease
|
en |
dc.title |
Faktory virulence bakterie Escherichia coli izolovaných z potravin |
cs |
dc.title.alternative |
Virulence factors of Escherichia coli isolated from food |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Zollerová, Romana |
|
dc.date.accepted |
2011-06-13 |
|
dc.description.abstract-translated |
Bachelor's thesis describes the theory of the bacterium Escherichia coli, the occurrence and virulence factors. The paper defined pathogenic strains and their virulence mechanisms. Escherichia coli is generally the beneficial microorganisms, but it just strains possessing virulence factors are potentially harmful and can cause fatal infections. A significant proportion of these infections spread due consumption of food (verotoxin strains). One chapter is focused on a specific disease that causes Escherichia coli. Most often it is a diarrheal disease, sepsis, meningitis and urinary tract infections. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie a mikrobiologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/144
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
15213
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-11 |
|
utb.result.grade |
D |
|