dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Svobodová, Zuzana
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-09T11:49:26Z |
|
dc.date.available |
2012-03-09T11:49:26Z |
|
dc.date.issued |
2011-05-30 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/15678
|
|
dc.description.abstract |
Cílem této práce bylo prozkoumání dekarboxylasové aktivity 99 bakteriálních kmenů izolovaných z mléka a mléčných výrobků (sýr Eidam, uzený Eidam, sýr Krolewski, Královský sýr, tavený sýr, sýr Jadel a syrové nepasterované mléko). Stanovení dekarboxylasové aktivity izolovaných kmenů bylo provedeno skríningovou metodou. Produkce jednotlivých biogenních aminů (histamin, tyramin, putrescin, kadaverin, agmatin, spermin a spermidin) izolovanými kmeny byla analyzována také metodou iontově výměnné chromatografie. Část práce se zabývá základní charakteristikou izolovaných bakterií. |
cs |
dc.format |
63 s. (76 865 znaků) |
cs |
dc.format.extent |
2006866 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
fermentované mléčné výrobky
|
cs |
dc.subject |
iontově-výměnná chromatografie
|
cs |
dc.subject |
kultivační metoda
|
cs |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.subject |
fermented dairy products
|
en |
dc.subject |
ion-exchange chromatogramy
|
en |
dc.subject |
improved screening
|
en |
dc.title |
Dekarboxylázová aktivita bakterií izolovaných z mléka a mléčných výrobků |
cs |
dc.title.alternative |
The decarboxylase activity of bacteria isolated from milk and milk products |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Doležalová, Magda |
|
dc.date.accepted |
2011-06-15 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this study was to investigate decarboxylase activity of 99 bacterial strains isolated from milk and milk products (cheese Eidam, smoked cheese Eidam, cheese Krolewski, the Royal cheese, cream cheese, cheese Jadel and raw unpasteurized milk). Determination of dekarboxylase activity of isolated strains was performed by screening method. Production of biogenic amines (histamine, tyramine, putrescine, cadaverine, agmatin, spermine and spermidine) by isolated strains was also analyzed by ion-exchange chromatography. Part of this work deals with the basic characteristics of the isolated bacteria. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie a mikrobiologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/144
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
22783
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-11 |
|
utb.result.grade |
A |
|