dc.contributor.advisor |
Lazárková, Zuzana
|
|
dc.contributor.author |
Začalová, Dominika
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-20T00:37:38Z |
|
dc.date.available |
2010-07-20T00:37:38Z |
|
dc.date.issued |
2010-05-26 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/13449
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se zabývá stravitelností vybraných netradičních druhů obilovin. V teoretické části práce jsou charakterizovány obiloviny jako takové, jejich chemické složení a vlastnosti. Dále jsou charakterizovány jednotlivé druhy obilovin běžně pěstované v České republice a některé netradiční druhy. Další kapitola je věnována stravitelnosti, trávicí soustavě a mechanizmu trávení základních živin. Stravitelnost vybraných druhů obilovin (pšenice ozimá, kamut, špalda loupaná, špaldové kernotto, grünkern) byla stanovena metodou in vitro, s použitím inkubátoru Daisy po enzymové hydrolýze pankreatinem. Nejvyšší stravitelnost byla zjištěna u kamutu a špaldového kernotta, naopak nejnižší u grünkernu. |
cs |
dc.format |
57 s., 1 s. obr. příloh. |
cs |
dc.format.extent |
2627637 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
obiloviny
|
cs |
dc.subject |
netradiční druhy obilovin
|
cs |
dc.subject |
stravitelnost
|
cs |
dc.subject |
pankreatin
|
cs |
dc.subject |
cereals
|
en |
dc.subject |
non-traditional types of cereals
|
en |
dc.subject |
digestibility
|
en |
dc.subject |
pankreatin
|
en |
dc.title |
Stanovení stravitelnosti ve vybraných druzích netradičních cereálií |
cs |
dc.title.alternative |
Determination of digestibility in chosen non-traditional cereal varieties |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kramářová, Daniela |
|
dc.date.accepted |
2010-06-09 |
|
dc.description.abstract-translated |
Bachelor thesis deals with the digestibility of selected non-traditional types of cereals. The theoretical part characterizes cereals, their chemical composition and properties. Further there are characterized the individual cereals commonly grown in the Czech Republic and some unusual species. Another chapter is devoted to digestion, digestive system and the mechanism of digestion of essential nutrients. Digestibility of selected cereals (winter wheat, kamut, peeled spelt, spelt kernotto, grünkern) was established by in vitro method using Daisy incubator after pancreatin enzyme hydrolysis. The highest digestibility was found in kamut and kernotto, while the lowest in grünkern. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie a mikrobiologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/144
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
15062
|
|
dc.date.assigned |
2010-02-11 |
|
utb.result.grade |
C |
|