dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Mantlová, Gabriela
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-19T12:05:57Z |
|
dc.date.available |
2010-07-19T12:05:57Z |
|
dc.date.issued |
2010-06-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/12726
|
|
dc.description.abstract |
Cílem této bakalářské práce bylo identifikovat mikrobiální původce biogenních aminů ve čtyřech vrstvách holandského sýra typu (Eidamská cihla). Pro identifikaci izolo-vaných bakterií byla použita fenotypová metoda a PCR metoda. Jako hlavní původci testo-vaných biogenních aminů v analyzovaných sýrech byli detekováni non-startertérové bakte-rie mléčného kvašení Lactobacillus curvatus subsp. curvatus, komplex Lactobacillus ca-sei/paracasei a Lactobacillus plantarum. U starterových bakterií Lactococcus lactis subsp. lactis a Lactococcus lactis subsp. cremoris nebyla dekarboxylázová aktivita detekována. |
cs |
dc.format |
61s., 10 s. příloh |
cs |
dc.format.extent |
2996927 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
sýr
|
cs |
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
bakterie mléčného kvašení
|
cs |
dc.subject |
non-startérové bakterie mléčného kvašení
|
cs |
dc.subject |
fenotypová charakteriestika
|
cs |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.subject |
lacid acid bakteria
|
en |
dc.subject |
non-starter lacid acid bakteria
|
en |
dc.subject |
phenotype characterization
|
en |
dc.title |
Dekarboxylázová aktivita bakterií izolovaných z přírodních sýrů |
cs |
dc.title.alternative |
Decarboxylase activity of bacteria isolated from natural cheese |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Rudolf, Ivo |
|
dc.date.accepted |
2010-06-08 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this work was to identify a microbial sources od biogenic amines in 4 layers of Dutch-type cheese (Edam cheese). For identification precursors of biogenic amines were used fenotyping analysis and the PCR fingerprinting. Within the cheeses ana-lysed, non-starter lactic acid bacteria Lactobacillus curvatus, Lactobacillus casei/paracasei and Lactobacillus plantarum were detected as the main producers of the biogenic amines tested. In starter bacteria Lactococcus lactis subsp. lactis and Lactococcus lactis subsp. cremoris the decarboxylase activity tested was not detected. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie a mikrobiologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/144
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
14866
|
|
dc.date.assigned |
2010-02-11 |
|
utb.result.grade |
A |
|