Dekarboxylázová aktivita bakterií izolovaných z přírodních sýrů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Dekarboxylázová aktivita bakterií izolovaných z přírodních sýrů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Mantlová, Gabriela
dc.date.accessioned 2010-07-19T12:05:57Z
dc.date.available 2010-07-19T12:05:57Z
dc.date.issued 2010-06-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/12726
dc.description.abstract Cílem této bakalářské práce bylo identifikovat mikrobiální původce biogenních aminů ve čtyřech vrstvách holandského sýra typu (Eidamská cihla). Pro identifikaci izolo-vaných bakterií byla použita fenotypová metoda a PCR metoda. Jako hlavní původci testo-vaných biogenních aminů v analyzovaných sýrech byli detekováni non-startertérové bakte-rie mléčného kvašení Lactobacillus curvatus subsp. curvatus, komplex Lactobacillus ca-sei/paracasei a Lactobacillus plantarum. U starterových bakterií Lactococcus lactis subsp. lactis a Lactococcus lactis subsp. cremoris nebyla dekarboxylázová aktivita detekována. cs
dc.format 61s., 10 s. příloh cs
dc.format.extent 2996927 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject sýr cs
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject bakterie mléčného kvašení cs
dc.subject non-startérové bakterie mléčného kvašení cs
dc.subject fenotypová charakteriestika cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject lacid acid bakteria en
dc.subject non-starter lacid acid bakteria en
dc.subject phenotype characterization en
dc.title Dekarboxylázová aktivita bakterií izolovaných z přírodních sýrů cs
dc.title.alternative Decarboxylase activity of bacteria isolated from natural cheese en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Rudolf, Ivo
dc.date.accepted 2010-06-08
dc.description.abstract-translated The aim of this work was to identify a microbial sources od biogenic amines in 4 layers of Dutch-type cheese (Edam cheese). For identification precursors of biogenic amines were used fenotyping analysis and the PCR fingerprinting. Within the cheeses ana-lysed, non-starter lactic acid bacteria Lactobacillus curvatus, Lactobacillus casei/paracasei and Lactobacillus plantarum were detected as the main producers of the biogenic amines tested. In starter bacteria Lactococcus lactis subsp. lactis and Lactococcus lactis subsp. cremoris the decarboxylase activity tested was not detected. en
dc.description.department Ústav technologie a mikrobiologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/144 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 14866
dc.date.assigned 2010-02-11
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
mantlová_2010_bp.pdf 2.858Mb PDF View/Open
mantlová_2010_op.doc 41.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account