dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Valenta, Tomáš
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-18T23:35:32Z |
|
dc.date.available |
2010-07-18T23:35:32Z |
|
dc.date.issued |
2010-05-27 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/11657
|
|
dc.description.abstract |
Tato práce se zabývá tvorbou biogenních aminů v závislosti na různých zdrojích uhlíku a podmínkách prostředí. V teoretické části je popsána charakteristika biogenních aminů, mechanismus dekarboxylace, jejich výskyt v potravinách, toxikologické hodnocení a metody stanovení těchto aminů. Také je stručně pojednáno o bakteriích mléčného kvašení. Pro praktickou část bylo pouţito 6 kmenů bakterií rodu Lactococcus. Biogenní aminy byly stanoveny pomocí iontově výměnné chromatografie. |
cs |
dc.format |
59 s. |
cs |
dc.format.extent |
2074122 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
biogenní amin
|
cs |
dc.subject |
tyrosin
|
cs |
dc.subject |
dekarboxylace
|
cs |
dc.subject |
bakterie mléčného kvašení
|
cs |
dc.subject |
lactococcus
|
cs |
dc.subject |
iontově výměnná chromatografie
|
cs |
dc.subject |
biogenic amin
|
en |
dc.subject |
tyrosine
|
en |
dc.subject |
decarboxylation
|
en |
dc.subject |
lactic acid bakteria
|
en |
dc.subject |
lactococcus
|
en |
dc.subject |
ion-exchange chromatography
|
en |
dc.title |
Vliv zdrojů uhlíku na dekarboxylázovou aktivitu bakterií rodu Lactococcus |
cs |
dc.title.alternative |
Effect of carbon sources on dekarboxylázovou activity of the bacterial genus Lactococcus |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Wunderlichová, Leona |
|
dc.date.accepted |
2010-06-08 |
|
dc.description.abstract-translated |
This work deals with production biogenic amines depending on different sources of carbon and enviromental conditions. The theoretical part is description of the biogenic amines, the mechanism of decarboxylation, its occurrence in foods and toxicological evaluation and methods for the determination of these amines. It is also briefly discussed the lactic acid bacteria. For the practical part was used 6 strains of bacteria of the genus Lactococcus. Biogenic amines were determinated by ion-exchanged chromatography. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie a mikrobiologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/144
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
14848
|
|
dc.date.assigned |
2010-02-11 |
|
utb.result.grade |
A |
|