Vnější faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u vybraných grampozitivních bakterií
Show full item record
No preview available
Title:
|
Vnější faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u vybraných grampozitivních bakterií |
Author: |
Gajarová, Veronika
|
Advisor: |
Lorencová, Eva
|
Abstract:
|
V bakalářské práci je přiblížen vliv faktorů, které ovlivňují produkci biogenních aminů u vybraných grampozitivních bakterií. Konkrétně byla sledována kinetika produkce biogenních aminů u kmene Lactobacillus brevis RIBM 2-69 při 0; 3 a 6% (v/v) koncentraci etanolu v růstovém prostředí. Lactobacillus brevis je řazen mezi možné kontaminanty piva, které jsou navíc schopné zvýšené produkce biogenních aminů, čímž negativně ovlivňují kvalitu tohoto alkoholického nápoje, případně i zdraví konzumenta. Vznik biogenních aminů (tyraminu, fenyletylaminu, putrescinu, kadaverinu) byl po kultivaci sledován v supernantantu pomocí kapalinové chromatografie na reverzních fázích s předkolonovou derivatizací danzylchloridem a UV detekcí. U testovaného mikroorganizmu bylo uskutečněno sledování kinetiky produkce tyraminu. Právě tyramin byl produkován v hojné míře, na rozdíl od ostatních BA, jejichž koncentrace nedosáhla ani 2 mg/l. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/24136
|
Date:
|
2013-02-18 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
Discipline:
|
Technologie výroby tuků, kosmetiky a detergentů |
Grade for thesis and defense:
|
B
30945
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account