Vnější faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u vybraných grampozitivních bakterií

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vnější faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u vybraných grampozitivních bakterií

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vnější faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u vybraných grampozitivních bakterií
Autor: Gajarová, Veronika
Vedoucí: Lorencová, Eva
Abstrakt: V bakalářské práci je přiblížen vliv faktorů, které ovlivňují produkci biogenních aminů u vybraných grampozitivních bakterií. Konkrétně byla sledována kinetika produkce biogenních aminů u kmene Lactobacillus brevis RIBM 2-69 při 0; 3 a 6% (v/v) koncentraci etanolu v růstovém prostředí. Lactobacillus brevis je řazen mezi možné kontaminanty piva, které jsou navíc schopné zvýšené produkce biogenních aminů, čímž negativně ovlivňují kvalitu tohoto alkoholického nápoje, případně i zdraví konzumenta. Vznik biogenních aminů (tyraminu, fenyletylaminu, putrescinu, kadaverinu) byl po kultivaci sledován v supernantantu pomocí kapalinové chromatografie na reverzních fázích s předkolonovou derivatizací danzylchloridem a UV detekcí. U testovaného mikroorganizmu bylo uskutečněno sledování kinetiky produkce tyraminu. Právě tyramin byl produkován v hojné míře, na rozdíl od ostatních BA, jejichž koncentrace nedosáhla ani 2 mg/l.
URI: http://hdl.handle.net/10563/24136
Datum: 2013-02-18
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
Studijní obor: Technologie výroby tuků, kosmetiky a detergentů
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 30945


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
gajarová_2013_bp.pdf 1.512Mb PDF Zobrazit/otevřít
gajarová_2013_vp.zip 74.88Kb Neznámý Zobrazit/otevřít
gajarová_2013_op.doc 96.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet