Vnější faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u vybraných grampozitivních bakterií

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vnější faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u vybraných grampozitivních bakterií

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lorencová, Eva
dc.contributor.author Gajarová, Veronika
dc.date.accessioned 2013-10-11T11:13:18Z
dc.date.available 2013-10-11T11:13:18Z
dc.date.issued 2013-02-18
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/24136
dc.description.abstract V bakalářské práci je přiblížen vliv faktorů, které ovlivňují produkci biogenních aminů u vybraných grampozitivních bakterií. Konkrétně byla sledována kinetika produkce biogenních aminů u kmene Lactobacillus brevis RIBM 2-69 při 0; 3 a 6% (v/v) koncentraci etanolu v růstovém prostředí. Lactobacillus brevis je řazen mezi možné kontaminanty piva, které jsou navíc schopné zvýšené produkce biogenních aminů, čímž negativně ovlivňují kvalitu tohoto alkoholického nápoje, případně i zdraví konzumenta. Vznik biogenních aminů (tyraminu, fenyletylaminu, putrescinu, kadaverinu) byl po kultivaci sledován v supernantantu pomocí kapalinové chromatografie na reverzních fázích s předkolonovou derivatizací danzylchloridem a UV detekcí. U testovaného mikroorganizmu bylo uskutečněno sledování kinetiky produkce tyraminu. Právě tyramin byl produkován v hojné míře, na rozdíl od ostatních BA, jejichž koncentrace nedosáhla ani 2 mg/l. cs
dc.format 52 s. (11 081) cs
dc.format.extent 1585583 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject faktory ovlivňující dekarboxylázovou aktivitu cs
dc.subject Lactobacillus brevis RIBM 2-69 cs
dc.subject biogennic amines en
dc.subject factors influencing decarboxylase activity en
dc.subject Lactobacillus brevis RIBM 2-69 en
dc.title Vnější faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u vybraných grampozitivních bakterií cs
dc.title.alternative External Factors Influencing the Production of Biogenic Amines in Selected Grampositive Bacteria en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Ševčíková, Petra
dc.date.accepted 2013-06-04
dc.description.abstract-translated In the bachelor thesis the factors affecting the production the biogenic amines in selected grampositive bacteria is described. The kinetics of biogenic amine production by Lactobacillus brevis RIBM 2-69 at 0, 3 and 6 % (v/v) concentration of ethanol in the growth medium was observed. Lactobacillus brevis is considered to be one of the most possible beer contaminants. These bacteria are able to produce higher levels of biogenic amines which negatively affect the quality of alcoholic drinks and subsequently the consumer's health. The formation of biogenic amines (tyramine, phenylethylamine, putrescine, cadaverine) was monitored after the cultivation in the supernatants by reverse phase liquid chromatography with pre-column derivatization by dansylchloride and UV detection. The observation of kinetics of tyramine production was realized. Only tyramine was produced by the current tested bacterial culture. The tyramine was formed in abundant measure in comparison with concentrations of other biogenic amines which were bellow 2 mg/l. en
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/145 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie výroby tuků, kosmetiky a detergentů cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Economics of Fat, Cosmetics and Production Detergent en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30945
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2013-05-24


Files in this item

Files Size Format View
gajarová_2013_bp.pdf 1.512Mb PDF View/Open
gajarová_2013_vp.zip 74.88Kb Unknown View/Open
gajarová_2013_op.doc 96.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account