dc.contributor.advisor |
Doležalová, Magda
|
|
dc.contributor.author |
Táborská, Kateřina
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-17T07:18:36Z |
|
dc.date.available |
2010-07-17T07:18:36Z |
|
dc.date.issued |
2009-05-25 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/7832
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se v teoretické části zabývá dehydrovanými výrobky a velmi často se v nich vyskytující bakterií rodu Bacillus. Bacillus cereus je schopen produkovat toxiny, které bývají častými původci dvou odlišných alimentárních nemocí. Emetický toxin, cereulid, je tvořen v potravině a je příčinou tzv. dávivého syndromu. Enterotoxiny, které vyvolávají průjmové onemocnění, jsou na rozdíl od cereulidu tvořeny v tenkém střevě člověka. V praktické části bylo z mikrobiologického hlediska analyzováno pět různých vzorků dehydrovaných výrobků. |
cs |
dc.format |
51 s., 2 s. příloh |
cs |
dc.format.extent |
2197101 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Bacillus
|
cs |
dc.subject |
Bacillus cereus
|
cs |
dc.subject |
cereulid
|
cs |
dc.subject |
dehydrované výrobky
|
cs |
dc.subject |
enterotoxiny
|
cs |
dc.subject |
Bacillus
|
en |
dc.subject |
Bacillus cereus
|
en |
dc.subject |
cereulid
|
en |
dc.subject |
dehydrated products
|
en |
dc.subject |
enterotoxins
|
en |
dc.title |
Výskyt bakterií rodu Bacillus v dehydrovaných potravinách |
cs |
dc.title.alternative |
Incidence of Bacillus in dehydrated food |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Vaňátková, Zuzana |
|
dc.date.accepted |
2009-06-10 |
|
dc.description.abstract-translated |
Bachelor thesis deals with dehydrated products and genera Bacillus, which mostly occurs in this kind of foodstuff. Bacillus cereus is able to produce toxins, which are causes of two different food-borne illnesses. Emetic toxin, cereulid, is created in foodstuff and is a cause of emetic syndrome. Enterotoxins, which are created in small intestine of host, bring on diarrheal syndrome. In experimental part of this work, microbiological analyses of five different dehydrated products were performed. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
11719
|
|
dc.date.assigned |
2009-02-16 |
|
utb.result.grade |
A |
|