Výskyt bakterií rodu Bacillus v dehydrovaných potravinách
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Výskyt bakterií rodu Bacillus v dehydrovaných potravinách |
Autor: |
Táborská, Kateřina
|
Vedoucí: |
Doležalová, Magda
|
Abstrakt:
|
Bakalářská práce se v teoretické části zabývá dehydrovanými výrobky a velmi často se v nich vyskytující bakterií rodu Bacillus. Bacillus cereus je schopen produkovat toxiny, které bývají častými původci dvou odlišných alimentárních nemocí. Emetický toxin, cereulid, je tvořen v potravině a je příčinou tzv. dávivého syndromu. Enterotoxiny, které vyvolávají průjmové onemocnění, jsou na rozdíl od cereulidu tvořeny v tenkém střevě člověka. V praktické části bylo z mikrobiologického hlediska analyzováno pět různých vzorků dehydrovaných výrobků. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/7832
|
Datum:
|
2009-05-25 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav potravinářského inženýrství |
Studijní obor:
|
Chemie a technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
11719
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet