dc.contributor.advisor |
Severová, Marta
|
|
dc.contributor.author |
Pachlová, Vendula
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-13T13:57:22Z |
|
dc.date.available |
2010-07-13T13:57:22Z |
|
dc.date.issued |
2006-05-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/725
|
|
dc.description.abstract |
V teoretické části je rozebrán význam bílkovin pro lidský organismus z hlediska výživy. Dále je uveden přehled metod používaných pro stanovení bílkovin včetně způsobu mineralizace, která je pevnou součástí vlastní analýzy. V experimentální části bylo provedeno stanovení celkového dusíku u vybraných vzorků klasickou metodou podle Kjeldahla upravenou dle Winklera a rychlou spektrofotometrickou metodou firmy HACH. Získané výsledky byly porovnány pomocí statistické metody. U obou metod byla rovněž posouzena časová a ekonomická náročnost analýzy. |
cs |
dc.format |
50 s. |
cs |
dc.format.extent |
1868872 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Aminokyselina
|
cs |
dc.subject |
bílkoviny
|
cs |
dc.subject |
mineralizace
|
cs |
dc.subject |
Kjeldahlova metoda
|
cs |
dc.subject |
spektrofotometrická metoda
|
cs |
dc.subject |
Nesslerovo činidlo
|
cs |
dc.subject |
Aminoacid
|
en |
dc.subject |
proteins
|
en |
dc.subject |
mineralization
|
en |
dc.subject |
Kjeldahles method
|
en |
dc.subject |
spectrofotometry method
|
en |
dc.subject |
Nessler reagent
|
en |
dc.title |
Stanovení celkového obsahu dusíkatých látek v potravinách. |
cs |
dc.title.alternative |
Determination of total nitrogen in food |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Rop, Otakar |
|
dc.date.accepted |
2006-06-23 |
|
dc.description.abstract-translated |
There is an importance of proteins for human organism in a view of sustenance in the first part of this work. Further there is the list of the methods used for determination of proteins, involving the mineralization, which is the main part of the analyses itself. In the practical part there was classic Kjeldahles method (improved by Winkler) and spectrofotometry ( by HACH company) used for determination of total nitrogen from the chosen samples. Further result were compared by statistical method. The time and economical consumption was also reviewed for both of the methods of analyses. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství a chemie |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/143
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
2288
|
|
dc.date.assigned |
2005-10-10 |
|
utb.result.grade |
B |
|