dc.contributor.advisor |
Říha, Karel
|
|
dc.contributor.author |
Kubíček, Josef
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-17T00:10:13Z |
|
dc.date.available |
2010-07-17T00:10:13Z |
|
dc.date.issued |
2008-05-16 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/7011
|
|
dc.description.abstract |
Předkládaná práce je věnována aktuální problematice pěstování GM kukuřice (v odborné terminologii užíváno Bt-kukuřice) s aplikací na podmínky a možnosti využití v ČR. V České republice narůstá podíl zrnové kukuřice z celkové plochy pěstované kukuřice. Spolu s tím narůstají problémy s mykotoxiny. Pěstování Bt-kukuřice je propagováno s tím předpokladem, že zlepší situaci v tomto oboru. Práce popisuje skutečný stav zjištěný auto-rem v jedné lokalitě a v jednom ročníku a porovnává ho s výsledky ÚKZÚZ a RNDr. Polišenské, PhD. v různých podobných i odlišných lokalitách a ročnících. Výsledky uvedené v práci jednoznačně potvrzují opodstatněnost výchozího předpokladu, že pěstování Bt-hybridů zajišťuje nižší výskyt fuzarióz v palicích v důsledku nižšího napa-dení zavíječem kukuřičným, což se odráží i v nižší kontaminaci zrn mykotoxiny. Doložen je i předpoklad vývoje hlavního škůdce kukuřice do roku 2050. |
cs |
dc.format |
99 s., 12 s. příloh. |
cs |
dc.format.extent |
1889494 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Globální oteplování
|
cs |
dc.subject |
kukuřice
|
cs |
dc.subject |
GM kukuřice
|
cs |
dc.subject |
Bt-hybrid
|
cs |
dc.subject |
zrno
|
cs |
dc.subject |
zavíječ kukuřičný
|
cs |
dc.subject |
Fusarium spp
|
cs |
dc.subject |
fuzariózy palic
|
cs |
dc.subject |
mykotoxiny
|
cs |
dc.subject |
ELISA
|
cs |
dc.subject |
deoxynivalenol
|
cs |
dc.subject |
zearalenon
|
cs |
dc.subject |
fumonisin B1 a B2
|
cs |
dc.subject |
potravina
|
cs |
dc.subject |
krmivo
|
cs |
dc.subject |
Global warming
|
en |
dc.subject |
maize
|
en |
dc.subject |
GM maize
|
en |
dc.subject |
Bt-hybrid
|
en |
dc.subject |
corn
|
en |
dc.subject |
grain
|
en |
dc.subject |
European corn borer
|
en |
dc.subject |
Fusarium spp
|
en |
dc.subject |
fusarioses of kernels
|
en |
dc.subject |
mycotoxins
|
en |
dc.subject |
ELISA
|
en |
dc.subject |
deoxynivalenol
|
en |
dc.subject |
zearalenon
|
en |
dc.subject |
fumonisin B1 a B2
|
en |
dc.subject |
food
|
en |
dc.subject |
feed
|
en |
dc.title |
Geneticky modifikovaná kukuřice v ČR, důvody pro pěstování a možnosti jejího využití |
cs |
dc.title.alternative |
Genetically modified maize in The Czech republic, reasons for growing and possibilities of its processing |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Polišenská, Ivana |
|
dc.date.accepted |
2008-06-04 |
|
dc.description.abstract-translated |
This diploma thesis deals with the topical issue of growing GM maize (also called Bt-maize by scientists), with a special focus on the conditions and possible uses in the Czech Republic. In the Czech Republic the production of grain maize is increasing rapidly. This also brings an incerease in the occurence of mycotoxins. Growing Bt-maize is being advocated as it is supposed it will improve the existing situation. The thesis describes the conditions in one particular location and year and then it compares these with the results of ÚKZÚZ and RNDr. Polišenská, PhD., which were observed in a variety of locations and years. The results reported in this thesis fully confirm the supposition that growing Bt-hybrids will ensure a lower occurence of fusarioses of kernels due to a lower level of infestation by the european corn borer, which means also a lower contamination of grain by mycotoxins. The thesis also supports the expected development in the occurence of the european corn borer until the year 2050. In the conclusion the author argues that there are valid reasons for growing Bt-maize in the Czech Republic and that in the future this will probably become the only ecologically via-ble method od protection against the european corn borer. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/202
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, hygiene and economics of food production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
8056
|
|
dc.date.assigned |
2007-11-23 |
|
utb.result.grade |
A |
|