Geneticky modifikovaná kukuřice v ČR, důvody pro pěstování a možnosti jejího využití

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Geneticky modifikovaná kukuřice v ČR, důvody pro pěstování a možnosti jejího využití

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Geneticky modifikovaná kukuřice v ČR, důvody pro pěstování a možnosti jejího využití
Autor: Kubíček, Josef
Vedoucí: Říha, Karel
Abstrakt: Předkládaná práce je věnována aktuální problematice pěstování GM kukuřice (v odborné terminologii užíváno Bt-kukuřice) s aplikací na podmínky a možnosti využití v ČR. V České republice narůstá podíl zrnové kukuřice z celkové plochy pěstované kukuřice. Spolu s tím narůstají problémy s mykotoxiny. Pěstování Bt-kukuřice je propagováno s tím předpokladem, že zlepší situaci v tomto oboru. Práce popisuje skutečný stav zjištěný auto-rem v jedné lokalitě a v jednom ročníku a porovnává ho s výsledky ÚKZÚZ a RNDr. Polišenské, PhD. v různých podobných i odlišných lokalitách a ročnících. Výsledky uvedené v práci jednoznačně potvrzují opodstatněnost výchozího předpokladu, že pěstování Bt-hybridů zajišťuje nižší výskyt fuzarióz v palicích v důsledku nižšího napa-dení zavíječem kukuřičným, což se odráží i v nižší kontaminaci zrn mykotoxiny. Doložen je i předpoklad vývoje hlavního škůdce kukuřice do roku 2050.
URI: http://hdl.handle.net/10563/7011
Datum: 2008-05-16
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 8056


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
kubíček_2008_dp.pdf 1.801Mb PDF Zobrazit/otevřít
kubíček_2008_vp.doc 32Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
kubíček_2008_op.doc 40Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet