Vliv barev na senzorické posouzení potravin a pokrmů konzumentem
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Valášek, Pavel
|
|
dc.contributor.author |
Behenský, Václav
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-16T23:11:01Z |
|
dc.date.available |
2010-07-16T23:11:01Z |
|
dc.date.issued |
2008-06-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/6891
|
|
dc.description.abstract |
Cílem bakalářské práce je přiblížit vliv barev potravin na senzorické posouzení kvality stravy konzumentem. Teoretická část vysvětluje co to barva předmětu je. Jak barvu jako důležitý identifikační prvek vnímáme. Dále práce popisuje přirozenou barvu potraviny tak jak ji definuje současná legislativa a barevné změny způsobené různými vlivy. Analytická část uvádí průběh a výsledky testování preference barev na základě vyhodnocení zrakového vjemu a sledování barevných změn vzorků vybraných potravin v průběhu jejich degradace. V závěru je zhodnocena úloha barvy potraviny v rozhodovacím procesu strávníka. |
cs |
dc.format |
55 s. |
cs |
dc.format.extent |
3053143 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
barva
|
cs |
dc.subject |
zrakový vjem
|
cs |
dc.subject |
potraviny
|
cs |
dc.subject |
senzorické
|
cs |
dc.subject |
hodnocení
|
cs |
dc.subject |
kvalita
|
cs |
dc.subject |
konzument
|
cs |
dc.subject |
perceived colour
|
en |
dc.subject |
sensation visual
|
en |
dc.subject |
foodstuff
|
en |
dc.subject |
sensorial
|
en |
dc.subject |
quality assessment
|
en |
dc.subject |
quality
|
en |
dc.subject |
consumer
|
en |
dc.title |
Vliv barev na senzorické posouzení potravin a pokrmů konzumentem |
cs |
dc.title.alternative |
The colours innfulence on senzorial survey of and food foodstuf from the boarder |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mišurcová, Ladislava |
|
dc.date.accepted |
2008-06-11 |
|
dc.description.abstract-translated |
Aim of my b.a. Course work is a to look at the influence of food colours on the sensorial consideration of quality of the food by the consumer. The theoretical part of my study explain, what the colour of the object is. How we perceive colour as an important element of identification. Then the work describes the natural colour of food-stuff as it defines the contemporary legislature and changes og colours caused by different influences. The analytical part mentions the course and results of the colours preference testing, based on analysis of visual percept and observation of colour changes of selectioned food during its degradation. The final part evaluates, which role has the colour of the food in the process of decision of the boarder. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
7970
|
|
dc.date.assigned |
2007-11-16 |
|
utb.result.grade |
A |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account