dc.contributor.advisor |
Škrovánková, Soňa
|
|
dc.contributor.author |
Sikorová, Pavlína
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-16T22:38:26Z |
|
dc.date.available |
2010-07-16T22:38:26Z |
|
dc.date.issued |
2008-05-16 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/6824
|
|
dc.description.abstract |
V teoretické části diplomové práce je popsán vitamin B2 - riboflavin, jeho zdroje a vlast-nosti (fyzikálně-chemické i fyziologické) a také ztráty vitaminu při technologických opera-cích. Dále jsou popsány analytické metody, především chromatografické techniky, využí-vané pro stanovení tohoto vitaminu a technika HPLC. Je zde uvedena i charakteristika ce-reálních produktů. Experimentální část popisuje optimalizaci izolačního postupu vitaminu B2 z vybraných 22 běžných cereálních produktů (mouka, chléb, rohlík, cereální snídaně, těstoviny), kdy bylo zjišťováno vhodné složení a množství extrakčních činidel i průběh celé izolace. Následně byly pomocí chromatografické techniky HPLC/UV-DAD stanoveny obsahy riboflavinu ve vybraných 22 cereálních produktech, kdy obsah vitaminu klesal v následujícím pořadí: cereální snídaně, mouky obohacené vitaminy, celozrnné sušenky, celozrnné chleby, celo-zrnné mouky, pšeničný chléb, celozrnné těstoviny, tukový rohlík, pšeničné mouky a celo-zrnné pečivo. |
cs |
dc.format |
93 s., 30 s. obr. příloh |
cs |
dc.format.extent |
2146821 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Riboflavin
|
cs |
dc.subject |
vitamin B2
|
cs |
dc.subject |
HPLC/UV
|
cs |
dc.subject |
cereální produkty
|
cs |
dc.subject |
Riboflavin
|
en |
dc.subject |
vitamin B2
|
en |
dc.subject |
HPLC/UV
|
en |
dc.subject |
cereal products
|
en |
dc.title |
Stanovení riboflavinu v cereálních produktech |
cs |
dc.title.alternative |
The determination of riboflavin in cereal products |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Severová, Marta |
|
dc.date.accepted |
2008-06-02 |
|
dc.description.abstract-translated |
Theoretical part of the thesis describes vitamin B2 - riboflavin, its sources and features (physico-chemical and physiological) and also losses of vitamin at technological operati-ons. Further there are described analytical methods, first of all chromatographic technics, to use for determination of vitamin B2 and HPLC technic. The characteristics of cereal pro-ducts also introduced. Experimental part describes optimalization of isolating process of vitamin B2 of 22 selec-ted common cereal products (flour, bread, roll, cereal breakfast, pastries), the suitable com-position and quantity of extraction reagents and isolation process were evaluated. Sub-sequently the contents of riboflavin of 22 selected cereal products with chromatographic technic HPLC/UV DAD was defined. The riboflavin content decreases is this order: cereal breakfast, flours enriched with riboflavin, wholemeal biscuits, wholemeal breads, whole-meals, bread, wholemeal pastries, roll, wheat flours and wholemeal rolls. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/202
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, hygiene and economics of food production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
8069
|
|
dc.date.assigned |
2007-11-21 |
|
utb.result.grade |
A |
|