Stanovení riboflavinu v cereálních produktech
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Stanovení riboflavinu v cereálních produktech |
Autor: |
Sikorová, Pavlína
|
Vedoucí: |
Škrovánková, Soňa
|
Abstrakt:
|
V teoretické části diplomové práce je popsán vitamin B2 - riboflavin, jeho zdroje a vlast-nosti (fyzikálně-chemické i fyziologické) a také ztráty vitaminu při technologických opera-cích. Dále jsou popsány analytické metody, především chromatografické techniky, využí-vané pro stanovení tohoto vitaminu a technika HPLC. Je zde uvedena i charakteristika ce-reálních produktů. Experimentální část popisuje optimalizaci izolačního postupu vitaminu B2 z vybraných 22 běžných cereálních produktů (mouka, chléb, rohlík, cereální snídaně, těstoviny), kdy bylo zjišťováno vhodné složení a množství extrakčních činidel i průběh celé izolace. Následně byly pomocí chromatografické techniky HPLC/UV-DAD stanoveny obsahy riboflavinu ve vybraných 22 cereálních produktech, kdy obsah vitaminu klesal v následujícím pořadí: cereální snídaně, mouky obohacené vitaminy, celozrnné sušenky, celozrnné chleby, celo-zrnné mouky, pšeničný chléb, celozrnné těstoviny, tukový rohlík, pšeničné mouky a celo-zrnné pečivo. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/6824
|
Datum:
|
2008-05-16 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav potravinářského inženýrství |
Studijní obor:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
8069
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet