dc.contributor.advisor |
Doležalová, Magda
|
|
dc.contributor.author |
Bantová, Alena
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-16T22:29:25Z |
|
dc.date.available |
2010-07-16T22:29:25Z |
|
dc.date.issued |
2008-06-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/6805
|
|
dc.description.abstract |
Kyselina citrónová a octová jsou organické kyseliny, lehce rozpustné, kyselé chuti, dobře známé svými antimikrobiálními účinky. Tyto kyseliny jsou přirozenou součástí ovoce a zeleniny, v potravinářství se využívají hlavně jako konzervanty. V této práci byl sledován vliv kyseliny citrónové a octové na tři bakteriální kmeny Escherichia coli, Pseudomonas fragi a Staphylococcus aureus izolované z potravin. Byly zjišťovány minimální inhibiční koncentrace (MIC) obou kyselin. MIC kyseliny citrónové pro E. coli je 0,5 % (w/v), u P. fragi je 0,1 % (w/v). Růst bakterií S. aureus byl zcela inhibován 0,025% (w/v) kyseli-nou citrónovou. MIC kyseliny octové pro E. coli, P. fragi a S. aureus je 0,025 % (v/v). |
cs |
dc.format |
43 s., 8 s. obr. příloh |
cs |
dc.format.extent |
1391428 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
kyselina citrónová
|
cs |
dc.subject |
kyselina octová
|
cs |
dc.subject |
MIC
|
cs |
dc.subject |
Escherichia coli
|
cs |
dc.subject |
Pseudomonas fragi
|
cs |
dc.subject |
Staphylococcus aureus
|
cs |
dc.subject |
citric acid
|
en |
dc.subject |
acetic acid
|
en |
dc.subject |
MIC
|
en |
dc.subject |
Escherichia coli
|
en |
dc.subject |
Pseudomonas fragi
|
en |
dc.subject |
Staphylococcus aureus
|
en |
dc.title |
Antimikrobiální účinky kyseliny citrónové a octové na vybrané mikroorganizmy izolované z potravin |
cs |
dc.title.alternative |
Antimicrobial effect of citric and acetic acid on bacteria isolated from food. |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kramářová, Daniela |
|
dc.date.accepted |
2008-06-12 |
|
dc.description.abstract-translated |
Citric acid and acetic acid are organics acid, well souble, of sour taste, well known by its antimicrobial effects. These acids are natural part of the fruits and vegetables and they are used as preservative in food-processing industry. The paper contains the observation of the effect of citric acid and acetic acid on three bacterial strains: Escherichia coli, Pseudomonas fragi and Staphylococcus aureus isolated from food. The minimum inhibitory concentration (MIC) of both acids was determinated. MIC of the citric acid on E. coli is 0,5 % (w/v), on P. fragi is 0,1 % (w/v). The growth of S. aureus was stopped completely by the application of 0,025 % (w/v) of citric acid. MIC of the acetic acid on E. coli, P. fragi and S. aureus is 0,025 % (v/v) of acetic acid. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
7676
|
|
dc.date.assigned |
2007-11-22 |
|
utb.result.grade |
A |
|