Antimikrobiální účinky kyseliny citrónové a octové na vybrané mikroorganizmy izolované z potravin
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Antimikrobiální účinky kyseliny citrónové a octové na vybrané mikroorganizmy izolované z potravin |
Autor: |
Bantová, Alena
|
Vedoucí: |
Doležalová, Magda
|
Abstrakt:
|
Kyselina citrónová a octová jsou organické kyseliny, lehce rozpustné, kyselé chuti, dobře známé svými antimikrobiálními účinky. Tyto kyseliny jsou přirozenou součástí ovoce a zeleniny, v potravinářství se využívají hlavně jako konzervanty. V této práci byl sledován vliv kyseliny citrónové a octové na tři bakteriální kmeny Escherichia coli, Pseudomonas fragi a Staphylococcus aureus izolované z potravin. Byly zjišťovány minimální inhibiční koncentrace (MIC) obou kyselin. MIC kyseliny citrónové pro E. coli je 0,5 % (w/v), u P. fragi je 0,1 % (w/v). Růst bakterií S. aureus byl zcela inhibován 0,025% (w/v) kyseli-nou citrónovou. MIC kyseliny octové pro E. coli, P. fragi a S. aureus je 0,025 % (v/v). |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/6805
|
Datum:
|
2008-06-02 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav potravinářského inženýrství |
Studijní obor:
|
Chemie a technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
7676
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet