Antimikrobiální účinky kyseliny citrónové a octové na vybrané mikroorganizmy izolované z potravin

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Antimikrobiální účinky kyseliny citrónové a octové na vybrané mikroorganizmy izolované z potravin

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Antimikrobiální účinky kyseliny citrónové a octové na vybrané mikroorganizmy izolované z potravin
Autor: Bantová, Alena
Vedoucí: Doležalová, Magda
Abstrakt: Kyselina citrónová a octová jsou organické kyseliny, lehce rozpustné, kyselé chuti, dobře známé svými antimikrobiálními účinky. Tyto kyseliny jsou přirozenou součástí ovoce a zeleniny, v potravinářství se využívají hlavně jako konzervanty. V této práci byl sledován vliv kyseliny citrónové a octové na tři bakteriální kmeny Escherichia coli, Pseudomonas fragi a Staphylococcus aureus izolované z potravin. Byly zjišťovány minimální inhibiční koncentrace (MIC) obou kyselin. MIC kyseliny citrónové pro E. coli je 0,5 % (w/v), u P. fragi je 0,1 % (w/v). Růst bakterií S. aureus byl zcela inhibován 0,025% (w/v) kyseli-nou citrónovou. MIC kyseliny octové pro E. coli, P. fragi a S. aureus je 0,025 % (v/v).
URI: http://hdl.handle.net/10563/6805
Datum: 2008-06-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 7676


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
bantová_2008_bp.pdf 1.326Mb PDF Zobrazit/otevřít
bantová_2008_vp.doc 38Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
bantová_2008_op.doc 41Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet