Výskyt kolicinogenie u kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Doležalová, Magda
|
|
dc.contributor.author |
Krejčiříková, Tereza
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-16T22:24:44Z |
|
dc.date.available |
2010-07-16T22:24:44Z |
|
dc.date.issued |
2008-06-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/6795
|
|
dc.description.abstract |
Koliciny jsou antimikrobní proteiny s baktericidním účinkem proti blízce příbuzným druhům či rodům. Práce předkládá informace o základních vlastnostech kolicinů, zabývá se klasifikací a možnostmi detekce kolicinogenie. Escherichia coli je běžně izolovaná z různých druhů potravin. Tato práce se zaměřila na drůbeží mikroflóru a možnosti izolace kmenů E. coli. Sbírka kmenů izolovaných z potravin byla testována na produkci kolicinů či mikrocinů. U vybraných produkčních kmenů byla provedena typizace metodou PCR. Nejčastěji nalezené typy byly koliciny Ia a Y a mikrocin V. |
cs |
dc.format |
41 s., 1s. obr. příloh |
cs |
dc.format.extent |
1529200 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
kolicin
|
cs |
dc.subject |
mikrocin
|
cs |
dc.subject |
Escherichia coli
|
cs |
dc.subject |
drůbeží mikroflóra
|
cs |
dc.subject |
colicin
|
en |
dc.subject |
microcin
|
en |
dc.subject |
Escherichia coli
|
en |
dc.subject |
poultry microflora
|
en |
dc.title |
Výskyt kolicinogenie u kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin |
cs |
dc.title.alternative |
Incidence of colicinogeny among Escherichia coli strains isolated from food |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Vaňátková, Zuzana |
|
dc.date.accepted |
2008-06-11 |
|
dc.description.abstract-translated |
Colicins are antimicrobial proteins with bactericidal activity against closely relative species and genera. Thesis deals with basic characterisation, classification and detection of colicins. E. coli strains are commonly isolated from different types of food. This work is also focused on poultry microflora. Collection of E. coli strains isolated from food was tested for colicinogeny. Colicinogenic strains were then analyzed by PCR-typization. The most frequently found bacteriocins were colicin Ia and U and microcin V. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
7705
|
|
dc.date.assigned |
2007-11-21 |
|
utb.result.grade |
B |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account