dc.contributor.advisor |
Kráčmar, Stanislav
|
|
dc.contributor.author |
Vaculová, Jana
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-16T22:00:11Z |
|
dc.date.available |
2010-07-16T22:00:11Z |
|
dc.date.issued |
2008-08-06 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/6747
|
|
dc.description.abstract |
V bakalářské práci jsou uvedeny způsoby stanovení tryptofanu v potravinách. Je poukázáno na vlastnosti jednotlivých aminokyselin se zaměřením na tryptofan. Jsou popsány analytické metody stanovení tryptofanu z pohledu přípravy a hydrolýzy biologických materiálů, její stanovení střednětlakou a vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií HPLC. Rovněž je poukázáno na význam tryptofanu jako výchozí látky při biosyntéze řady důležitých látek, např. serotoninu a nikotinamidu. |
cs |
dc.format |
35 s. |
cs |
dc.format.extent |
1986939 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Pouze v rámci univerzity |
|
dc.subject |
Tryptofan
|
cs |
dc.subject |
aminokyselina
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
hydrolýza
|
cs |
dc.subject |
Tryptophan
|
en |
dc.subject |
amino acid
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.subject |
hydrolysis
|
en |
dc.title |
Možnosti stanovení L-tryptofanu v potravinách |
cs |
dc.title.alternative |
Possible determination of L-tryptophan in food |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Buňka, František |
|
dc.date.accepted |
2008-09-02 |
|
dc.description.abstract-translated |
In bachelor theses are mentioned forms of determination of tryptophan in foodstuff. The main accent is placed on features of each single aminoacid oriented on tryptophan. Analytical methods of determination of tryptophan are described from the aspect of preparation and hydrolysis of biological materials, it's determination of liquid chromatography. Also we advert to the sense of tryptophan as the original subject in the biosynthesis of series of very important substances, like for example serotonin or nicotinamide. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
5438
|
|
dc.date.assigned |
2007-12-12 |
|
utb.result.grade |
B |
|