Vliv vybraných faktorů na mikrobiotu kombuchy
Show simple item record
| dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
| dc.contributor.author |
Pančochová, Adéla
|
|
| dc.date.accessioned |
2025-12-10T23:10:20Z |
|
| dc.date.available |
2025-12-10T23:10:20Z |
|
| dc.date.issued |
2025-01-01 |
|
| dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
| dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/58390
|
|
| dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá problematikou vlivu vybraných faktorů na mikrobiotu kombuchy, jako je například doba fermentace anebo druh použitého substrátu. V mém výzkumu jsem se zaměřila konkrétně na tři skupiny mikroorganizmů - kvasinky, octové a mléčné bakterie. V první části je obecně charakterizována kombucha, její chemické složení a potenciální účinky na zdraví organizmu. Dále je popsán technologický proces výroby kombuchového nápoje a jaké další fermentované nealkoholické nápoje existují. Třetí část je zaměřena na mikrobiologické složení kombuchy a jiných nealkoholických nápojů. Posledním tématem teoretické části je vliv různých faktorů na mikroorganizmy v kombuše. Při samotném experimentu bylo z izolovaných mikroorganizmů vybráno 47 kmenů k identifikaci. V prvé řadě byla izolována DNA, která byla namnožena pomocí reakce PCR touch-down a před sekvenací ještě purifikována. Výsledné sekvence byly srovnávány s databází NCBI (The National Center for Biotechnology Information; National Library of Medicine) v programu nBLAST. 29 kmenů bylo identifikováno jako kvasinky a 15 kmenů mělo shodu se sekvencí některých druhů bakterií. Většina bakterií patřila do čeledi Acetobacteraceae. Mezi identifikovanými vzorky se nevyskytoval ani jeden ze skupiny mléčných bakterií. Nejčastěji identifikovanými izoláty kvasinek z analyzovaných kombuch byly rody Brettanomyces a Zygosaccharomyces. |
|
| dc.format |
102 |
|
| dc.language.iso |
cs |
|
| dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
| dc.rights |
Bez omezení |
|
| dc.subject |
kombucha
|
cs |
| dc.subject |
fermentace
|
cs |
| dc.subject |
identifikace
|
cs |
| dc.subject |
kvasinky
|
cs |
| dc.subject |
octové bakterie
|
cs |
| dc.subject |
kombucha
|
en |
| dc.subject |
fermentation
|
en |
| dc.subject |
identification
|
en |
| dc.subject |
yeasts
|
en |
| dc.subject |
acetic bacteria
|
en |
| dc.title |
Vliv vybraných faktorů na mikrobiotu kombuchy |
|
| dc.title.alternative |
Influence of Selected Factors on Kombucha Microbiota |
|
| dc.type |
diplomová práce |
cs |
| dc.contributor.referee |
Lorencová, Eva |
|
| dc.date.accepted |
2025-06-03 |
|
| dc.description.abstract-translated |
This diploma thesis deals with the issue of selected factors on the microbiota of kombucha, such as fermentation time and the type of substrate. The research specifically focused on three groups of microorganisms - yeasts, acetic acid bacteria, and lactic acid bacteria. The first part provides a general overview of kombucha, its chemical composition, and its potential health effects. It also describes the technological process of kombucha beverage production and presents other types of fermented non-alcoholic drinks. The third section focuses on the microbiological composition of kombucha and other non-alcoholic beverages. The final part of the theoretical section addresses the impact of various factors on the microorganisms present in kombucha. In the experimental part, 47 strains of isolated microorganisms were selected for identification. DNA was first extracted and amplified using touch-down PCR and subsequently purified before sequencing. The resulting sequences were compared with the NCBI (The National Center for Biotechnology Information; National Library of Medicine) database using the nBLAST program. 29 strains were identified as yeasts, and 15 matched sequences of various bacterial species. Most of the bacteria belonged to the Acetobacteraceae family. No strains from the lactic acid bacteria group were identified among the samples. Brettanomyces and Zygosaccharomyces were the most abundant yeast genera. |
|
| dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
| dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
| dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
| dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
| dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
| dc.thesis.degree-program |
Technologie potravin |
cs |
| dc.thesis.degree-program |
Food Technology |
en |
| dc.identifier.stag |
71102
|
|
| dc.date.submitted |
2025-05-09 |
|
Files in this item
|
There are no files associated with this item.
|
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account