Vliv vybraných faktorů na mikrobiotu kombuchy
Show full item record
No preview available
|
Title:
|
Vliv vybraných faktorů na mikrobiotu kombuchy |
| Author: |
Pančochová, Adéla
|
| Advisor: |
Buňková, Leona
|
|
Abstract:
|
Diplomová práce se zabývá problematikou vlivu vybraných faktorů na mikrobiotu kombuchy, jako je například doba fermentace anebo druh použitého substrátu. V mém výzkumu jsem se zaměřila konkrétně na tři skupiny mikroorganizmů - kvasinky, octové a mléčné bakterie. V první části je obecně charakterizována kombucha, její chemické složení a potenciální účinky na zdraví organizmu. Dále je popsán technologický proces výroby kombuchového nápoje a jaké další fermentované nealkoholické nápoje existují. Třetí část je zaměřena na mikrobiologické složení kombuchy a jiných nealkoholických nápojů. Posledním tématem teoretické části je vliv různých faktorů na mikroorganizmy v kombuše. Při samotném experimentu bylo z izolovaných mikroorganizmů vybráno 47 kmenů k identifikaci. V prvé řadě byla izolována DNA, která byla namnožena pomocí reakce PCR touch-down a před sekvenací ještě purifikována. Výsledné sekvence byly srovnávány s databází NCBI (The National Center for Biotechnology Information; National Library of Medicine) v programu nBLAST. 29 kmenů bylo identifikováno jako kvasinky a 15 kmenů mělo shodu se sekvencí některých druhů bakterií. Většina bakterií patřila do čeledi Acetobacteraceae. Mezi identifikovanými vzorky se nevyskytoval ani jeden ze skupiny mléčných bakterií. Nejčastěji identifikovanými izoláty kvasinek z analyzovaných kombuch byly rody Brettanomyces a Zygosaccharomyces. |
|
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/58390
|
|
Date:
|
2025-01-01 |
|
Availability:
|
Bez omezení |
|
Department:
|
Ústav technologie potravin |
|
Discipline:
|
- |
Citace závěřečné práce
Files in this item
|
There are no files associated with this item.
|
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account