Vliv vybraných faktorů na mikrobiotu kombuchy
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
|
Název:
|
Vliv vybraných faktorů na mikrobiotu kombuchy |
| Autor: |
Pančochová, Adéla
|
| Vedoucí: |
Buňková, Leona
|
|
Abstrakt:
|
Diplomová práce se zabývá problematikou vlivu vybraných faktorů na mikrobiotu kombuchy, jako je například doba fermentace anebo druh použitého substrátu. V mém výzkumu jsem se zaměřila konkrétně na tři skupiny mikroorganizmů - kvasinky, octové a mléčné bakterie. V první části je obecně charakterizována kombucha, její chemické složení a potenciální účinky na zdraví organizmu. Dále je popsán technologický proces výroby kombuchového nápoje a jaké další fermentované nealkoholické nápoje existují. Třetí část je zaměřena na mikrobiologické složení kombuchy a jiných nealkoholických nápojů. Posledním tématem teoretické části je vliv různých faktorů na mikroorganizmy v kombuše. Při samotném experimentu bylo z izolovaných mikroorganizmů vybráno 47 kmenů k identifikaci. V prvé řadě byla izolována DNA, která byla namnožena pomocí reakce PCR touch-down a před sekvenací ještě purifikována. Výsledné sekvence byly srovnávány s databází NCBI (The National Center for Biotechnology Information; National Library of Medicine) v programu nBLAST. 29 kmenů bylo identifikováno jako kvasinky a 15 kmenů mělo shodu se sekvencí některých druhů bakterií. Většina bakterií patřila do čeledi Acetobacteraceae. Mezi identifikovanými vzorky se nevyskytoval ani jeden ze skupiny mléčných bakterií. Nejčastěji identifikovanými izoláty kvasinek z analyzovaných kombuch byly rody Brettanomyces a Zygosaccharomyces. |
|
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/58390
|
|
Datum:
|
2025-01-01 |
|
Dostupnost:
|
Bez omezení |
|
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
|
Studijní obor:
|
- |
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
|
K tomuto záznamu nejsou připojeny žádné soubory.
|
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet