Vliv vybraných faktorů na mikrobiotu kombuchy

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv vybraných faktorů na mikrobiotu kombuchy

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv vybraných faktorů na mikrobiotu kombuchy
Autor: Pančochová, Adéla
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá problematikou vlivu vybraných faktorů na mikrobiotu kombuchy, jako je například doba fermentace anebo druh použitého substrátu. V mém výzkumu jsem se zaměřila konkrétně na tři skupiny mikroorganizmů - kvasinky, octové a mléčné bakterie. V první části je obecně charakterizována kombucha, její chemické složení a potenciální účinky na zdraví organizmu. Dále je popsán technologický proces výroby kombuchového nápoje a jaké další fermentované nealkoholické nápoje existují. Třetí část je zaměřena na mikrobiologické složení kombuchy a jiných nealkoholických nápojů. Posledním tématem teoretické části je vliv různých faktorů na mikroorganizmy v kombuše. Při samotném experimentu bylo z izolovaných mikroorganizmů vybráno 47 kmenů k identifikaci. V prvé řadě byla izolována DNA, která byla namnožena pomocí reakce PCR touch-down a před sekvenací ještě purifikována. Výsledné sekvence byly srovnávány s databází NCBI (The National Center for Biotechnology Information; National Library of Medicine) v programu nBLAST. 29 kmenů bylo identifikováno jako kvasinky a 15 kmenů mělo shodu se sekvencí některých druhů bakterií. Většina bakterií patřila do čeledi Acetobacteraceae. Mezi identifikovanými vzorky se nevyskytoval ani jeden ze skupiny mléčných bakterií. Nejčastěji identifikovanými izoláty kvasinek z analyzovaných kombuch byly rody Brettanomyces a Zygosaccharomyces.
URI: http://hdl.handle.net/10563/58390
Datum: 2025-01-01
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: -


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit

K tomuto záznamu nejsou připojeny žádné soubory.

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet