Ovlivňování fyzikálních vlastností kosmetických formulací

DSpace Repository

Language: English čeština 

Ovlivňování fyzikálních vlastností kosmetických formulací

Show simple item record

dc.contributor.advisor Egner, Pavlína
dc.contributor.author Raclová, Aneta
dc.date.accessioned 2025-12-10T23:10:16Z
dc.date.available 2025-12-10T23:10:16Z
dc.date.issued 2025-02-10
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/58307
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá ovlivňováním fyzikálních vlastností kosmetických formulací, zejména viskozity a následně stability systému. Cílem práce bylo identifikovat vhodné modifikátory viskozity a stanovit jejich optimální koncentraci pro použití do kosmetických formulací. V rámci experimentální části byly připraveny emulzní systémy a roztoky tenzidů, obsahující různé typy modifikátorů viskozit, a to ve dvou koncentracích (1 % a 2 %). Byla sledována změna viskozity v průběhu skladování, dále vizuální stabilita vzorků a senzorické vlastnosti emulzních systémů. Výsledky ukázaly, že mezi nejvhodnější modifikátory patří Xanthanová guma a Solagum, které vykazovaly vysokou viskozitu, dobrou stabilitu a příznivé senzorické hodnocení. Naopak modifikátory jako Algin TA, Siligel a Clearthix prokázaly nižší stabilitu a tendenci k separaci fází. Výsledky potvrzují, že při výběru vhodného zahušťovadla pro kosmetické aplikace hraje důležitou roli kombinace laboratorních měření a senzorického hodnocení.
dc.format 143
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject kosmetické formulace cs
dc.subject viskozita cs
dc.subject stabilita cs
dc.subject emulzní systémy cs
dc.subject roztoky tenzidů cs
dc.subject modifikátory viskozity cs
dc.subject senzorická analýza cs
dc.subject cosmetic formulations en
dc.subject viscosity en
dc.subject stability en
dc.subject emulsion systems en
dc.subject surfaktant solutions en
dc.subject viscosity modifiers en
dc.subject sensory analysis en
dc.title Ovlivňování fyzikálních vlastností kosmetických formulací
dc.title.alternative Influencing the physical properties of cosmetic formulations
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Urbánková, Lucie
dc.date.accepted 2025-06-04
dc.description.abstract-translated This thesis focuses on the modification of the physical properties of cosmetic formulations, particulary viscosity and system stability. The thesis aimed to identify suitable viscosity modifiers and determine their optimal concentrations for use in cosmetic formulations. In the experimental part, emulsion systems and surfactan solutions containing different types of viscosity modifiers at two concentrations (1 % and 2 %) were prepared. Changes in viscosity during storage, as well as the visual stability of the samples and the sensory properties of the emulsion systems, were evaluated. The results showed that Xanthan gum and Solagum were among the most suitable modifiers, exhibiting high viscosity, good stability, and favorable sensory characteristics. In contrast, modifiers such as Algin TA, Siligel, and Clearthix demonstrated lower stability and a tendency toward phase separation. The results confirm that selecting an appropriate thickener for cosmetic applications rewuires a combination of laboratory measurements and sensory evaluation.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Biomateriály a kosmetika cs
dc.thesis.degree-program Biomaterials and Cosmetics en
dc.identifier.stag 70988
dc.date.submitted 2025-05-08


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account