Chemické vlastnosti oleje ze semen vinné révy

DSpace Repository

Language: English čeština 

Chemické vlastnosti oleje ze semen vinné révy

Show simple item record

dc.contributor.advisor Rudolf, Ondřej
dc.contributor.author Koďousková, Petra
dc.date.accessioned 2025-12-10T23:10:16Z
dc.date.available 2025-12-10T23:10:16Z
dc.date.issued 2025-02-10
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/58303
dc.description.abstract Tato práce se zaměřuje na analýzu hroznového oleje získávaného ze semen révy vinné (Vitis vinifera L.), který je cenným vedlejším produktem vinařského průmyslu. V teoretické části je popsána réva vinná, výroba vína a odpadní produkty, zejména matoliny, které jsou zdrojem hroznového oleje. Hlavní pozornost je věnována způsobům získávání oleje, jeho chemickému složení, oxidační stabilitě a využití v kosmetice a potravinářství. V praktické části byly analyzovány čtyři komerčně dostupné vzorky hroznového oleje, a to na obsah mastných kyselin a peroxidové číslo. Oxidační stabilita byla hodnocena skladováním olejů v různě barevném skle a pomocí experimentu urychleného oxidačního stárnutí (Rancimat 892), kde byla měřena indukční perioda s přídavkem i bez přídavku antioxidantu. Doplňkové charakteristiky, jako číslo kyselosti a index lomu, byly použity k hodnocení stability olejů. Výsledky sloužily k porovnání stability vzorků a posouzení vlivu obalového materiálu na oxidaci během skladování.
dc.format 91 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Réva vinná cs
dc.subject hroznový olej cs
dc.subject mastné kyseliny cs
dc.subject oxidační stabilita cs
dc.subject peroxidové číslo cs
dc.subject plynová chromatografie cs
dc.subject Rancimat cs
dc.subject barevné sklo cs
dc.subject Grapevine en
dc.subject grape seed oil en
dc.subject fatty acids en
dc.subject oxidative stability en
dc.subject peroxide value en
dc.subject gas chromatography en
dc.subject Rancimat en
dc.subject colored glass en
dc.title Chemické vlastnosti oleje ze semen vinné révy
dc.title.alternative Chemical Properties of Grapeseed Oil
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Kašpárková, Věra
dc.date.accepted 2025-06-03
dc.description.abstract-translated This thesis focuses on the analysis of grape seed oil (Vitis vinifera L.), which is a valuable by-product of the winemaking industry. The theoretical part describes the grapevine, the production of wine, and the waste products, particularly pomace, which are the source of grape seed oil. The main focus is on the methods of oil extraction, its chemical composition, oxidative stability, and its use in cosmetics and the food industry. In the practical part, four commercially available samples of grape seed oil were analyzed for their fatty acid content and peroxide value. Oxidative stability was evaluated by storing the oils in glass containers of different colors and by conducting accelerated oxidative aging experiments (Rancimat 892), where the induction period was measured both with and without the addition of antioxidants. Additional characteristics, such as acidity value and refractive index, were used to assess the oils' stability. The results were used to compare the stability of the samples and to assess the impact of the packaging material on oxidation during storage.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Biomateriály a kosmetika cs
dc.thesis.degree-program Biomaterials and Cosmetics en
dc.identifier.stag 70982
dc.date.submitted 2025-05-07


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account