| dc.contributor.advisor |
Rudolf, Ondřej
|
|
| dc.contributor.author |
Koďousková, Petra
|
|
| dc.date.accessioned |
2025-12-10T23:10:16Z |
|
| dc.date.available |
2025-12-10T23:10:16Z |
|
| dc.date.issued |
2025-02-10 |
|
| dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
| dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/58303
|
|
| dc.description.abstract |
Tato práce se zaměřuje na analýzu hroznového oleje získávaného ze semen révy vinné (Vitis vinifera L.), který je cenným vedlejším produktem vinařského průmyslu. V teoretické části je popsána réva vinná, výroba vína a odpadní produkty, zejména matoliny, které jsou zdrojem hroznového oleje. Hlavní pozornost je věnována způsobům získávání oleje, jeho chemickému složení, oxidační stabilitě a využití v kosmetice a potravinářství. V praktické části byly analyzovány čtyři komerčně dostupné vzorky hroznového oleje, a to na obsah mastných kyselin a peroxidové číslo. Oxidační stabilita byla hodnocena skladováním olejů v různě barevném skle a pomocí experimentu urychleného oxidačního stárnutí (Rancimat 892), kde byla měřena indukční perioda s přídavkem i bez přídavku antioxidantu. Doplňkové charakteristiky, jako číslo kyselosti a index lomu, byly použity k hodnocení stability olejů. Výsledky sloužily k porovnání stability vzorků a posouzení vlivu obalového materiálu na oxidaci během skladování. |
|
| dc.format |
91 s. |
|
| dc.language.iso |
cs |
|
| dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
| dc.rights |
Bez omezení |
|
| dc.subject |
Réva vinná
|
cs |
| dc.subject |
hroznový olej
|
cs |
| dc.subject |
mastné kyseliny
|
cs |
| dc.subject |
oxidační stabilita
|
cs |
| dc.subject |
peroxidové číslo
|
cs |
| dc.subject |
plynová chromatografie
|
cs |
| dc.subject |
Rancimat
|
cs |
| dc.subject |
barevné sklo
|
cs |
| dc.subject |
Grapevine
|
en |
| dc.subject |
grape seed oil
|
en |
| dc.subject |
fatty acids
|
en |
| dc.subject |
oxidative stability
|
en |
| dc.subject |
peroxide value
|
en |
| dc.subject |
gas chromatography
|
en |
| dc.subject |
Rancimat
|
en |
| dc.subject |
colored glass
|
en |
| dc.title |
Chemické vlastnosti oleje ze semen vinné révy |
|
| dc.title.alternative |
Chemical Properties of Grapeseed Oil |
|
| dc.type |
diplomová práce |
cs |
| dc.contributor.referee |
Kašpárková, Věra |
|
| dc.date.accepted |
2025-06-03 |
|
| dc.description.abstract-translated |
This thesis focuses on the analysis of grape seed oil (Vitis vinifera L.), which is a valuable by-product of the winemaking industry. The theoretical part describes the grapevine, the production of wine, and the waste products, particularly pomace, which are the source of grape seed oil. The main focus is on the methods of oil extraction, its chemical composition, oxidative stability, and its use in cosmetics and the food industry. In the practical part, four commercially available samples of grape seed oil were analyzed for their fatty acid content and peroxide value. Oxidative stability was evaluated by storing the oils in glass containers of different colors and by conducting accelerated oxidative aging experiments (Rancimat 892), where the induction period was measured both with and without the addition of antioxidants. Additional characteristics, such as acidity value and refractive index, were used to assess the oils' stability. The results were used to compare the stability of the samples and to assess the impact of the packaging material on oxidation during storage. |
|
| dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
| dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
| dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
| dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
| dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
| dc.thesis.degree-program |
Biomateriály a kosmetika |
cs |
| dc.thesis.degree-program |
Biomaterials and Cosmetics |
en |
| dc.identifier.stag |
70982
|
|
| dc.date.submitted |
2025-05-07 |
|