Chemické vlastnosti oleje ze semen vinné révy

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Chemické vlastnosti oleje ze semen vinné révy

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Chemické vlastnosti oleje ze semen vinné révy
Autor: Koďousková, Petra
Vedoucí: Rudolf, Ondřej
Abstrakt: Tato práce se zaměřuje na analýzu hroznového oleje získávaného ze semen révy vinné (Vitis vinifera L.), který je cenným vedlejším produktem vinařského průmyslu. V teoretické části je popsána réva vinná, výroba vína a odpadní produkty, zejména matoliny, které jsou zdrojem hroznového oleje. Hlavní pozornost je věnována způsobům získávání oleje, jeho chemickému složení, oxidační stabilitě a využití v kosmetice a potravinářství. V praktické části byly analyzovány čtyři komerčně dostupné vzorky hroznového oleje, a to na obsah mastných kyselin a peroxidové číslo. Oxidační stabilita byla hodnocena skladováním olejů v různě barevném skle a pomocí experimentu urychleného oxidačního stárnutí (Rancimat 892), kde byla měřena indukční perioda s přídavkem i bez přídavku antioxidantu. Doplňkové charakteristiky, jako číslo kyselosti a index lomu, byly použity k hodnocení stability olejů. Výsledky sloužily k porovnání stability vzorků a posouzení vlivu obalového materiálu na oxidaci během skladování.
URI: http://hdl.handle.net/10563/58303
Datum: 2025-02-10
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
Studijní obor: -


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit

K tomuto záznamu nejsou připojeny žádné soubory.

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet