Chemické vlastnosti oleje ze semen vinné révy
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
|
Název:
|
Chemické vlastnosti oleje ze semen vinné révy |
| Autor: |
Koďousková, Petra
|
| Vedoucí: |
Rudolf, Ondřej
|
|
Abstrakt:
|
Tato práce se zaměřuje na analýzu hroznového oleje získávaného ze semen révy vinné (Vitis vinifera L.), který je cenným vedlejším produktem vinařského průmyslu. V teoretické části je popsána réva vinná, výroba vína a odpadní produkty, zejména matoliny, které jsou zdrojem hroznového oleje. Hlavní pozornost je věnována způsobům získávání oleje, jeho chemickému složení, oxidační stabilitě a využití v kosmetice a potravinářství. V praktické části byly analyzovány čtyři komerčně dostupné vzorky hroznového oleje, a to na obsah mastných kyselin a peroxidové číslo. Oxidační stabilita byla hodnocena skladováním olejů v různě barevném skle a pomocí experimentu urychleného oxidačního stárnutí (Rancimat 892), kde byla měřena indukční perioda s přídavkem i bez přídavku antioxidantu. Doplňkové charakteristiky, jako číslo kyselosti a index lomu, byly použity k hodnocení stability olejů. Výsledky sloužily k porovnání stability vzorků a posouzení vlivu obalového materiálu na oxidaci během skladování. |
|
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/58303
|
|
Datum:
|
2025-02-10 |
|
Dostupnost:
|
Bez omezení |
|
Ústav:
|
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
Studijní obor:
|
- |
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
|
K tomuto záznamu nejsou připojeny žádné soubory.
|
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet