Topická probiotika v péči o pokožku jako stabilizátory emulzí

DSpace Repository

Language: English čeština 

Topická probiotika v péči o pokožku jako stabilizátory emulzí

Show simple item record

dc.contributor.advisor Urbánková, Lucie
dc.contributor.author Usynina, Valeriia
dc.date.accessioned 2025-12-10T23:10:16Z
dc.date.available 2025-12-10T23:10:16Z
dc.date.issued 2025-02-10
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/58295
dc.description.abstract Topická probiotika se v současné době stále častěji používají v péči o pokožku. Mikroorganismy jsou využívány nejen pro své bioaktivní účinky, ale také jako funkční složky kosmetických přípravků. Tato práce měla za cíl posoudit schopnost buněk vybraných kmenů Lactobacillus fermentum 154, Lactobacillus plantarum 181, Lactobacillus casei subsp. casei 198, Lactobacillus casei 422, Lactobacillus rhamnosus 963A a Saccharomyces cerevisiae stabilizovat emulze Pickeringova typu. V této práci se zkoumá vliv typu mikroorganismů, jejich životaschopnosti a poměru fází O/V na vlastnosti výsledných emulzních systémů. V úvahu se berou fyzikálně-chemické parametry jak částic, tak i emulzních systémů. V posledním kroku byl testován vliv emulze na kožní mikrobiom zastoupený modelovým mikroorganismem Staphylococcus epidermidis.
dc.format 103 s. (143 611 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Pickeringovy emulze cs
dc.subject mikroorganismy cs
dc.subject Saccharomyces cerevisiae cs
dc.subject Lactobacillus spp. cs
dc.subject kožní mikrobiom cs
dc.subject Pickering emulsions en
dc.subject microorganisms en
dc.subject Saccharomyces cerevisiae en
dc.subject Lactobacillus spp. en
dc.subject skin microbiome en
dc.title Topická probiotika v péči o pokožku jako stabilizátory emulzí
dc.title.alternative Topical probiotics in skincare as emulsion stabilizers
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Kašpárková, Věra
dc.date.accepted 2025-06-03
dc.description.abstract-translated Topical probiotics are now increasingly used in skin care. Microorganisms are used not only for their bioactive effects but also as functional ingredients in cosmetic products. This work aimed to assess the ability of cells of selected strains of Lactobacillus fermentum 154, Lactobacillus plantarum 181, Lactobacillus casei subsp. casei 198, Lactobacillus casei 422, Lactobacillus rhamnosus 963A and Saccharomyces cerevisiae to stabilize Pickering emulsions. In this work, the effect of microorganism type, their viability and O/V phase ratio on the properties of the resulting emulsion systems is investigated. Physicochemical parameters of both particles and emulsion systems are considered. In the last step, the effect of the emulsion on the skin microbiome represented by the model microorganism Staphylococcus epidermidis was tested.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Biomateriály a kosmetika cs
dc.thesis.degree-program Biomaterials and Cosmetics en
dc.identifier.stag 70972
dc.date.submitted 2025-05-08


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account