Systém HACCP a značení potravin při výrobě rostlinných alternativ masných výrobků

DSpace Repository

Language: English čeština 

Systém HACCP a značení potravin při výrobě rostlinných alternativ masných výrobků

Show simple item record

dc.contributor.advisor Míšková, Zuzana
dc.contributor.author Juhaňák Grabowska, Monika
dc.date.accessioned 2025-12-10T23:09:20Z
dc.date.available 2025-12-10T23:09:20Z
dc.date.issued 2025-01-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/57037
dc.description.abstract Bakalářská práce se zabývá vytvořením systému HACCP pro výrobu směsí určených jako rostlinná alternativa masa. Pro ověření správně zavedeného a fungujícího systému HACCP byla provedena fyzikálně-chemická a mikrobiologická analýza vyráběných směsí. V rámci fyzikálně-chemické analýzy byl stanoven obsah bílkovin, tuku, popela a vlákniny. Mikrobiologická analýza byla zaměřena na celkový počet mikroorganismů, přítomnost kvasinek, plísní a salmonely. Díky získaným výsledkům provedených analýz bylo zjištěno, zda jsou vyrobené směsi bezpečné, a zda odpovídají popisu výrobku, což je jeden z principů při tvorbě systému HACCP. Testované směsi byly popsány jak z hlediska složení, tak z hlediska použití a deklarovaných výživových údajů. Na základě výsledků byla navržena doporučení pro optimalizaci procesů a kontrolních opatření. Celkovým přínosem práce je potvrzení funkčnosti HACCP systému a posílení bezpečnosti a kvality výrobků. Na základě těchto analýz lze konstatovat, že obě zkoumané směsi splňují požadavky na bezpečnost a kvalitu potravin. A také, že výroba těchto produktů je oprávněná a vykazuje potenciál pro další vývoj. Domnívám se, že význam těchto výrobků bude v budoucnu dále narůstat.
dc.format 104
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject HACCP cs
dc.subject kritický kontrolní bod cs
dc.subject značení potravin cs
dc.subject HACCP en
dc.subject Critical Control Point en
dc.subject Food Labeling en
dc.title Systém HACCP a značení potravin při výrobě rostlinných alternativ masných výrobků
dc.title.alternative The HACCP system and food labelling in a fast food outlet
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Šenkýřová, Jana
dc.date.accepted 2025-06-10
dc.description.abstract-translated The bachelor's thesis focuses on the development of a HACCP system for the production of mixtures intended as plant-based meat alternatives. To verify the correct implementation and functionality of the HACCP system, physicochemical and microbiological analyses of the produced mixtures were carried out. The physicochemical analysis included the determination of protein, fat, ash, and fiber content. The microbiological analysis focused on the total number of microorganisms, the presence of yeasts, molds, and Salmonella. Based on the results of these analyses, it was assessed whether the produced mixtures are safe and whether they correspond to the product description, which is one of the principles in the creation of a HACCP system. The tested mixtures were described in terms of their composition, intended use, and declared nutritional values. Based on the findings, recommendations were made for optimizing processes and control measures. The overall contribution of the thesis lies in confirming the functionality of the HACCP system and strengthening the safety and quality of the products. Based on these analyses, it can be concluded that both examined mixtures meet food safety and quality requirements, and that the production of these products is justified and shows potential for further development. I believe that the significance of such products will continue to grow in the future.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology and Assessment en
dc.identifier.stag 68693
dc.date.submitted 2025-05-16


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account