Systém HACCP a značení potravin při výrobě rostlinných alternativ masných výrobků
Show full item record
No preview available
|
Title:
|
Systém HACCP a značení potravin při výrobě rostlinných alternativ masných výrobků |
| Author: |
Juhaňák Grabowska, Monika
|
| Advisor: |
Míšková, Zuzana
|
|
Abstract:
|
Bakalářská práce se zabývá vytvořením systému HACCP pro výrobu směsí určených jako rostlinná alternativa masa. Pro ověření správně zavedeného a fungujícího systému HACCP byla provedena fyzikálně-chemická a mikrobiologická analýza vyráběných směsí. V rámci fyzikálně-chemické analýzy byl stanoven obsah bílkovin, tuku, popela a vlákniny. Mikrobiologická analýza byla zaměřena na celkový počet mikroorganismů, přítomnost kvasinek, plísní a salmonely. Díky získaným výsledkům provedených analýz bylo zjištěno, zda jsou vyrobené směsi bezpečné, a zda odpovídají popisu výrobku, což je jeden z principů při tvorbě systému HACCP. Testované směsi byly popsány jak z hlediska složení, tak z hlediska použití a deklarovaných výživových údajů. Na základě výsledků byla navržena doporučení pro optimalizaci procesů a kontrolních opatření. Celkovým přínosem práce je potvrzení funkčnosti HACCP systému a posílení bezpečnosti a kvality výrobků. Na základě těchto analýz lze konstatovat, že obě zkoumané směsi splňují požadavky na bezpečnost a kvalitu potravin. A také, že výroba těchto produktů je oprávněná a vykazuje potenciál pro další vývoj. Domnívám se, že význam těchto výrobků bude v budoucnu dále narůstat. |
|
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/57037
|
|
Date:
|
2025-01-01 |
|
Availability:
|
Bez omezení |
|
Department:
|
Ústav technologie potravin |
|
Discipline:
|
Technologie potravin |
Citace závěřečné práce
Files in this item
|
There are no files associated with this item.
|
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account