Systém HACCP a značení potravin při výrobě rostlinných alternativ masných výrobků
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
|
Název:
|
Systém HACCP a značení potravin při výrobě rostlinných alternativ masných výrobků |
| Autor: |
Juhaňák Grabowska, Monika
|
| Vedoucí: |
Míšková, Zuzana
|
|
Abstrakt:
|
Bakalářská práce se zabývá vytvořením systému HACCP pro výrobu směsí určených jako rostlinná alternativa masa. Pro ověření správně zavedeného a fungujícího systému HACCP byla provedena fyzikálně-chemická a mikrobiologická analýza vyráběných směsí. V rámci fyzikálně-chemické analýzy byl stanoven obsah bílkovin, tuku, popela a vlákniny. Mikrobiologická analýza byla zaměřena na celkový počet mikroorganismů, přítomnost kvasinek, plísní a salmonely. Díky získaným výsledkům provedených analýz bylo zjištěno, zda jsou vyrobené směsi bezpečné, a zda odpovídají popisu výrobku, což je jeden z principů při tvorbě systému HACCP. Testované směsi byly popsány jak z hlediska složení, tak z hlediska použití a deklarovaných výživových údajů. Na základě výsledků byla navržena doporučení pro optimalizaci procesů a kontrolních opatření. Celkovým přínosem práce je potvrzení funkčnosti HACCP systému a posílení bezpečnosti a kvality výrobků. Na základě těchto analýz lze konstatovat, že obě zkoumané směsi splňují požadavky na bezpečnost a kvalitu potravin. A také, že výroba těchto produktů je oprávněná a vykazuje potenciál pro další vývoj. Domnívám se, že význam těchto výrobků bude v budoucnu dále narůstat. |
|
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/57037
|
|
Datum:
|
2025-01-01 |
|
Dostupnost:
|
Bez omezení |
|
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
|
Studijní obor:
|
Technologie potravin |
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
|
K tomuto záznamu nejsou připojeny žádné soubory.
|
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet