dc.contributor.advisor |
Sumczynski, Daniela
|
|
dc.contributor.author |
Procházková, Klára
|
|
dc.date.accessioned |
2024-07-23T13:16:58Z |
|
dc.date.available |
2024-07-23T13:16:58Z |
|
dc.date.issued |
2024-01-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/56600
|
|
dc.description.abstract |
Cílem práce bylo ve vybraných vzorcích stanovit obsah toxických prvků (Al, Ni, As, Cd, Sn, Hg, Pb) a vyhodnotit index znečištění kovy. Teoretická část se zabývá charakteristikou a botanickým popisem rostliny rajčete, možnostech pěstování, chemickým složením a technologickým zpracováním rajčat. Vzorky rajčat byly v kvalitě bio i konvenčního pěstování. V praktické části byly prvky měřeny metodou hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem. Byla měřena i aktivní kyselost a refraktometrická sušina. Naměřené hodnoty byly přehledně zpracovány a porovnány. |
|
dc.format |
44 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
rajče
|
cs |
dc.subject |
zelenina
|
cs |
dc.subject |
toxické prvky
|
cs |
dc.subject |
index MPI
|
cs |
dc.subject |
ICP-MS
|
cs |
dc.subject |
tomato
|
en |
dc.subject |
vegetables
|
en |
dc.subject |
toxic elements
|
en |
dc.subject |
MPI index
|
en |
dc.subject |
ICP-MS
|
en |
dc.title |
Stanovení toxických prvků v rajčatech |
|
dc.title.alternative |
Determination of Toxic Elements in Tomatoes |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Ondrášová, Monika |
|
dc.date.accepted |
2024-06-11 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of the work was to determine the content of toxic elements (Al, Ni, As, Cd, Sn, Hg, Pb) in selected samples and to evaluate the metal pollution index. The theoretical part deals with the characteristics and botanical description of tomato plant, cultivation possibilities, chemical composition and technological processing of tomato. The tomato samples were of organic and conventional cultivation quality. In the practical part, the elements were measured by inductively coupled plasma mass spectrometry. Active acidity and refractometric dry weight were also measured. The measured values were clearly processed and compared. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie a hodnocení potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology and Assessment |
en |
dc.identifier.stag |
68695
|
|
dc.date.submitted |
2024-05-17 |
|