dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Strašková, Zlatica
|
|
dc.date.accessioned |
2024-07-23T13:16:55Z |
|
dc.date.available |
2024-07-23T13:16:55Z |
|
dc.date.issued |
2024-01-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/56534
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se věnuje změnám v taxonomii potravinářsky významných grampozitivních a gramnegativních bakterií. První část se zabývá charakteristikou, výskytem a rozdělením bakterií podle fyziologických vlastností. Dále je zpracována taxonomie bakterií, jejich zařazení do taxonomického systému a metody identifikace bakterií izolovaných z potravin. Třetí kapitola je věnována charakteristice bakterií významných v potravinářství. V poslední kapitole bakalářské práce se věnujeme změnám v taxonomii bakterií se zaměřením zejména na rody G+ a G-bakterií, které se v pozitivním nebo negativním směru uplatňují v potravinářském průmyslu, jako např. rody Clostridium, Bacillus, Enterobacter, Arcobacter, Arcobacter-like druhy, skupina bakterií mléčného kvašení, ale i v čeledi jako například. Streptococcaceae, Bifidobacteriaceae, Propionibacteriaceae, Brevibacteriaceae a Acetobacteraceae. |
|
dc.format |
71 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
bakterie
|
cs |
dc.subject |
grampozitivní bakterie
|
cs |
dc.subject |
gramnegativní bakterie
|
cs |
dc.subject |
taxonomie
|
cs |
dc.subject |
potravinářství
|
cs |
dc.subject |
bacteria
|
en |
dc.subject |
grampositive-bacteria
|
en |
dc.subject |
gramnegative-bacteria
|
en |
dc.subject |
taxonomy
|
en |
dc.subject |
food industry
|
en |
dc.title |
Změny v taxonomii potravinářsky významných bakterií |
|
dc.title.alternative |
Changes in the Taxonomy of Food-Important Bacteria |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Růžička, Jan |
|
dc.date.accepted |
2024-06-13 |
|
dc.description.abstract-translated |
The bachelor's thesis deals with changes in the taxonomy of gram-positive and gram-negative bacteria which are important in the food industry. The first part of the bachelor's thesis deals with the characteristic, occurrence and distribution of bacteria according to physiological properties. In the next chapter is processed the taxonomy of bacteria, their inclusion to the taxonomic system and the methods of identification of bacteria isolated from food used in taxonomy are processed. The third chapter is dedicated to the characteristics of bacteria which are important in the food industry. In the last chapter of the bachelor's thesis, we deal with changes in the taxonomy of bacteria, focusing mainly on genera G+ and G- bacteria, which are applied in a positive or in a negative way in the food industry, such as genera Clostridium, Bacillus, Enterobacter, Arcobacter, Arcobacter-like species, group of lactic acid bacteria, but also in families such as Streptococcaceae, Bifidobacteriaceae, Propionibacteriaceae, Brevibacteriaceae and Acetobacteraceae. |
|
dc.description.department |
Ústav inženýrství ochrany životního prostředí |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Biotechnology and Applied Microbiology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie a hodnocení potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology and Assessment |
en |
dc.identifier.stag |
61831
|
|
dc.date.submitted |
2024-05-16 |
|