Změny v taxonomii potravinářsky významných bakterií

DSpace Repository

Language: English čeština 

Změny v taxonomii potravinářsky významných bakterií

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Strašková, Zlatica
dc.date.accessioned 2024-07-23T13:16:55Z
dc.date.available 2024-07-23T13:16:55Z
dc.date.issued 2024-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/56534
dc.description.abstract Bakalářská práce se věnuje změnám v taxonomii potravinářsky významných grampozitivních a gramnegativních bakterií. První část se zabývá charakteristikou, výskytem a rozdělením bakterií podle fyziologických vlastností. Dále je zpracována taxonomie bakterií, jejich zařazení do taxonomického systému a metody identifikace bakterií izolovaných z potravin. Třetí kapitola je věnována charakteristice bakterií významných v potravinářství. V poslední kapitole bakalářské práce se věnujeme změnám v taxonomii bakterií se zaměřením zejména na rody G+ a G-bakterií, které se v pozitivním nebo negativním směru uplatňují v potravinářském průmyslu, jako např. rody Clostridium, Bacillus, Enterobacter, Arcobacter, Arcobacter-like druhy, skupina bakterií mléčného kvašení, ale i v čeledi jako například. Streptococcaceae, Bifidobacteriaceae, Propionibacteriaceae, Brevibacteriaceae a Acetobacteraceae.
dc.format 71 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject bakterie cs
dc.subject grampozitivní bakterie cs
dc.subject gramnegativní bakterie cs
dc.subject taxonomie cs
dc.subject potravinářství cs
dc.subject bacteria en
dc.subject grampositive-bacteria en
dc.subject gramnegative-bacteria en
dc.subject taxonomy en
dc.subject food industry en
dc.title Změny v taxonomii potravinářsky významných bakterií
dc.title.alternative Changes in the Taxonomy of Food-Important Bacteria
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Růžička, Jan
dc.date.accepted 2024-06-13
dc.description.abstract-translated The bachelor's thesis deals with changes in the taxonomy of gram-positive and gram-negative bacteria which are important in the food industry. The first part of the bachelor's thesis deals with the characteristic, occurrence and distribution of bacteria according to physiological properties. In the next chapter is processed the taxonomy of bacteria, their inclusion to the taxonomic system and the methods of identification of bacteria isolated from food used in taxonomy are processed. The third chapter is dedicated to the characteristics of bacteria which are important in the food industry. In the last chapter of the bachelor's thesis, we deal with changes in the taxonomy of bacteria, focusing mainly on genera G+ and G- bacteria, which are applied in a positive or in a negative way in the food industry, such as genera Clostridium, Bacillus, Enterobacter, Arcobacter, Arcobacter-like species, group of lactic acid bacteria, but also in families such as Streptococcaceae, Bifidobacteriaceae, Propionibacteriaceae, Brevibacteriaceae and Acetobacteraceae.
dc.description.department Ústav inženýrství ochrany životního prostředí
dc.thesis.degree-discipline Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie cs
dc.thesis.degree-discipline Food Biotechnology and Applied Microbiology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology and Assessment en
dc.identifier.stag 61831
dc.date.submitted 2024-05-16


Files in this item

Files Size Format View Description
strašková_2024_dp.pdf 971.3Kb PDF View/Open None
strašková_2024_op.pdf 895.3Kb PDF View/Open None
strašková_2024_vp.pdf 821.9Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account