Sledování účinků kyseliny sorbové a jejich solí na vybrané mikroorganizmy izolované z potravin

DSpace Repository

Language: English čeština 

Sledování účinků kyseliny sorbové a jejich solí na vybrané mikroorganizmy izolované z potravin

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doležalová, Magda
dc.contributor.author Daňková, Silvie
dc.date.accessioned 2010-07-16T13:23:20Z
dc.date.available 2010-07-16T13:23:20Z
dc.date.issued 2008-06-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/5611
dc.description.abstract Teoretická část této práce je zaměřena na obecnou charakteristiku chemické konzervace zejména pomocí organických kyselin a jejich solí. Tato aditiva je možno použít jako antimikrobiální látky nejen k povrchovému ošetření masa. Drůbeží maso, jako typicky neúdržná potravina se svou bohatou mikroflórou, je vhodným kandidátem pro dekontaminaci pomocí organických kyselin. Pro případ možnosti použití kyseliny sorbové či jejích solí je tedy prvním krokem zjistit jejich účinnost na drůbeží bakteriální izoláty. V této práci byly stanoveny minimální inhibiční koncentrace kyseliny sorbové a sorbanu draselného pro 3 druhy mikroorganizmů izolovaných z chlazené drůbeže: Escherichia coli, Pseudomonas fragi a Staphylococcus aureus. cs
dc.format 57 s. , 4 s. obr. příloh. cs
dc.format.extent 517745 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject kyselina sorbová cs
dc.subject sorban draselný cs
dc.subject antimikrobiální účinky cs
dc.subject drůbeží mikroflóra cs
dc.subject Escherichia coli cs
dc.subject Pseudomonas fragi cs
dc.subject Staphylococcus aureus cs
dc.subject sorbic acid en
dc.subject potassium sorbate en
dc.subject antimicrobial effect en
dc.subject chicken microflora en
dc.subject Escherichia coli en
dc.subject Pseudomonas fragi en
dc.subject Staphylococcus aureus en
dc.title Sledování účinků kyseliny sorbové a jejich solí na vybrané mikroorganizmy izolované z potravin cs
dc.title.alternative Bactericidal effect of sorbic acid and its salts on bacteria isolated from food. en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Buňková, Leona
dc.date.accepted 2008-06-19
dc.description.abstract-translated The theoretical part is focused on general characteristics of chemical preservation, especially organic acids and their salts. These additives can be used as antimicrobial agents not only for the meat surface treatment. Fresh poultry meat is suitable for decontamination by organic acids because its shelf life is not too long For this possibility, it is efficient to observe antimicrobial activity against bcterial strains isolated from poultry. In this work,minimal inhibition concentrations (MIC) of sorbic acid and potassium sorbate were determined for 3 bacterial strains: Escherichia coli, Pseudomonas fragi and Staphylococcus aureus isolated from chilled chickens. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 7827
dc.date.assigned 2007-11-22
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
daňková_2008_bp.pdf 505.6Kb PDF View/Open
daňková_2008_vp.doc 47.5Kb Microsoft Word View/Open
daňková_2008_op.doc 42Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account