dc.contributor.advisor |
Doležalová, Magda
|
|
dc.contributor.author |
Daňková, Silvie
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-16T13:23:20Z |
|
dc.date.available |
2010-07-16T13:23:20Z |
|
dc.date.issued |
2008-06-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/5611
|
|
dc.description.abstract |
Teoretická část této práce je zaměřena na obecnou charakteristiku chemické konzervace zejména pomocí organických kyselin a jejich solí. Tato aditiva je možno použít jako antimikrobiální látky nejen k povrchovému ošetření masa. Drůbeží maso, jako typicky neúdržná potravina se svou bohatou mikroflórou, je vhodným kandidátem pro dekontaminaci pomocí organických kyselin. Pro případ možnosti použití kyseliny sorbové či jejích solí je tedy prvním krokem zjistit jejich účinnost na drůbeží bakteriální izoláty. V této práci byly stanoveny minimální inhibiční koncentrace kyseliny sorbové a sorbanu draselného pro 3 druhy mikroorganizmů izolovaných z chlazené drůbeže: Escherichia coli, Pseudomonas fragi a Staphylococcus aureus. |
cs |
dc.format |
57 s. , 4 s. obr. příloh. |
cs |
dc.format.extent |
517745 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
kyselina sorbová
|
cs |
dc.subject |
sorban draselný
|
cs |
dc.subject |
antimikrobiální účinky
|
cs |
dc.subject |
drůbeží mikroflóra
|
cs |
dc.subject |
Escherichia coli
|
cs |
dc.subject |
Pseudomonas fragi
|
cs |
dc.subject |
Staphylococcus aureus
|
cs |
dc.subject |
sorbic acid
|
en |
dc.subject |
potassium sorbate
|
en |
dc.subject |
antimicrobial effect
|
en |
dc.subject |
chicken microflora
|
en |
dc.subject |
Escherichia coli
|
en |
dc.subject |
Pseudomonas fragi
|
en |
dc.subject |
Staphylococcus aureus
|
en |
dc.title |
Sledování účinků kyseliny sorbové a jejich solí na vybrané mikroorganizmy izolované z potravin |
cs |
dc.title.alternative |
Bactericidal effect of sorbic acid and its salts on bacteria isolated from food. |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Buňková, Leona |
|
dc.date.accepted |
2008-06-19 |
|
dc.description.abstract-translated |
The theoretical part is focused on general characteristics of chemical preservation, especially organic acids and their salts. These additives can be used as antimicrobial agents not only for the meat surface treatment. Fresh poultry meat is suitable for decontamination by organic acids because its shelf life is not too long For this possibility, it is efficient to observe antimicrobial activity against bcterial strains isolated from poultry. In this work,minimal inhibition concentrations (MIC) of sorbic acid and potassium sorbate were determined for 3 bacterial strains: Escherichia coli, Pseudomonas fragi and Staphylococcus aureus isolated from chilled chickens. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
7827
|
|
dc.date.assigned |
2007-11-22 |
|
utb.result.grade |
B |
|