Sledování účinků kyseliny sorbové a jejich solí na vybrané mikroorganizmy izolované z potravin
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Sledování účinků kyseliny sorbové a jejich solí na vybrané mikroorganizmy izolované z potravin |
Autor: |
Daňková, Silvie
|
Vedoucí: |
Doležalová, Magda
|
Abstrakt:
|
Teoretická část této práce je zaměřena na obecnou charakteristiku chemické konzervace zejména pomocí organických kyselin a jejich solí. Tato aditiva je možno použít jako antimikrobiální látky nejen k povrchovému ošetření masa. Drůbeží maso, jako typicky neúdržná potravina se svou bohatou mikroflórou, je vhodným kandidátem pro dekontaminaci pomocí organických kyselin. Pro případ možnosti použití kyseliny sorbové či jejích solí je tedy prvním krokem zjistit jejich účinnost na drůbeží bakteriální izoláty. V této práci byly stanoveny minimální inhibiční koncentrace kyseliny sorbové a sorbanu draselného pro 3 druhy mikroorganizmů izolovaných z chlazené drůbeže: Escherichia coli, Pseudomonas fragi a Staphylococcus aureus. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/5611
|
Datum:
|
2008-06-02 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav potravinářského inženýrství |
Studijní obor:
|
Chemie a technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
B
7827
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet