Zapouzdření přírodních potravinářských barviv
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Lapčík, Lubomír
|
|
dc.contributor.author |
Dudová, Pavlína
|
|
dc.date.accessioned |
2024-07-23T13:16:08Z |
|
dc.date.available |
2024-07-23T13:16:08Z |
|
dc.date.issued |
2024-01-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/55370
|
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce se zabývá zapouzdřením přírodních barviv z různých zdrojů do fosfolipidových lipozomů. Teoretická část práce charakterizuje přírodní barviva, typy enkapsulace a její využití v potravinářském průmyslu. Vybranými barvivy pro experimentální část jsou lyofilizovaný malinový prášek, měďnaté komplexy chlorofylinů a komerční -karoten. Jako fosfolipidový obal byl použit slunečnicový lecitin a pro stabilizaci povrchu lipozomálních vezikul sodná sůl karboxymethylcelulózy. Enkapsulace proběhla metodou vysokorychlostní homogenizace a následně proběhla fyzikálně-chemická analýza a stanovení enkapsulační účinnosti vzorků. |
|
dc.format |
81 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
enkapsulace
|
cs |
dc.subject |
přírodní barviva
|
cs |
dc.subject |
lecitin
|
cs |
dc.subject |
malinový prášek
|
cs |
dc.subject |
chlorofyl
|
cs |
dc.subject |
betakaroten
|
cs |
dc.subject |
karboxymethylcelulóza
|
cs |
dc.subject |
Encapsulation
|
en |
dc.subject |
Natural Colorants
|
en |
dc.subject |
Lecithin
|
en |
dc.subject |
Carboxymethylcellulose
|
en |
dc.subject |
Raspberry Powder
|
en |
dc.subject |
Chlorophyll
|
en |
dc.subject |
Beta Carotene
|
en |
dc.title |
Zapouzdření přírodních potravinářských barviv |
|
dc.title.alternative |
Encapsulation of natural food dyes |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Lazárková, Zuzana |
|
dc.date.accepted |
2024-06-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
The thesis focuses on encapsulation of natural colorants from various sources into phospholipid liposomes. Theoretical part identifies natural colorants, types of encapsulation and its use in the food industry. Colorants chosen for the experimental part consist of freeze-dried raspberry powder, copper complexes of chlorophyllines and commercial -carotene. The wall material is composed from sunflower lecithin and carboxymethylcellulose (sodium salt) as a surface stabiliser. Encapsulation was realised by a high-pressure homogenization method and after that the samples were physical-chemically analysed and their encapsulation efficiency was established. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology |
en |
dc.identifier.stag |
68508
|
|
dc.date.submitted |
2024-05-07 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account