Zapouzdření přírodních potravinářských barviv

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Zapouzdření přírodních potravinářských barviv

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Zapouzdření přírodních potravinářských barviv
Autor: Dudová, Pavlína
Vedoucí: Lapčík, Lubomír
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá zapouzdřením přírodních barviv z různých zdrojů do fosfolipidových lipozomů. Teoretická část práce charakterizuje přírodní barviva, typy enkapsulace a její využití v potravinářském průmyslu. Vybranými barvivy pro experimentální část jsou lyofilizovaný malinový prášek, měďnaté komplexy chlorofylinů a komerční -karoten. Jako fosfolipidový obal byl použit slunečnicový lecitin a pro stabilizaci povrchu lipozomálních vezikul sodná sůl karboxymethylcelulózy. Enkapsulace proběhla metodou vysokorychlostní homogenizace a následně proběhla fyzikálně-chemická analýza a stanovení enkapsulační účinnosti vzorků.
URI: http://hdl.handle.net/10563/55370
Datum: 2024-01-01
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: -


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
dudová_2024_dp.pdf 6.888Mb PDF Zobrazit/otevřít None
dudová_2024_op.pdf 255.9Kb PDF Zobrazit/otevřít None
dudová_2024_vp.pdf 244.9Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet