dc.contributor.advisor |
Šenkýřová, Jana
|
|
dc.contributor.author |
Polednová, Iveta
|
|
dc.date.accessioned |
2024-07-23T13:16:05Z |
|
dc.date.available |
2024-07-23T13:16:05Z |
|
dc.date.issued |
2024-01-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/55301
|
|
dc.description.abstract |
Základem této práce byla analýza vybraných druhů mas a stanovení jejich vybraných parametrů, jmenovitě obsahu bílkovin, obsahu sušiny, obsahu tuku, pH a barvy, s následnou tvorbou databáze NIR spekter s cílem určit potenciální praktické využití této metody při stanovování výše zmíněných parametrů a zda lze vytvořit kalibrační modely pro jednotlivé druhy mas na základě jejich barevnosti. V teoretické části byla popsána stručná historie, princip a experimentální uspořádání infračervené spektroskopie spolu s principem tvorby kalibračních modelů na základě vybraných statistických metod. V neposlední řadě je zde uvedeno i chemické složení jednotlivých druhů masa. V rámci praktické části byly dané paramenty stanoveny pomocí referenčních metod a tyto hodnoty byly použity na tvorbu kalibračních modelů. Pomocí vytvořených kalibračních modelů byla prověřena spolehlivost této metody při stanovení daných parametrů. Koeficienty determinace se u většiny kalibračních modelů pohybovaly nad 0,95, což svědčí o jejich značné spolehlivosti. |
|
dc.format |
94 stran + 14 stran příloh |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
barva
|
cs |
dc.subject |
chemické složení
|
cs |
dc.subject |
infračervená spektroskopie
|
cs |
dc.subject |
kalibrační modely
|
cs |
dc.subject |
maso
|
cs |
dc.subject |
color
|
en |
dc.subject |
chemical composition
|
en |
dc.subject |
infrared spectroscopy
|
en |
dc.subject |
calibration models
|
en |
dc.subject |
meat
|
en |
dc.title |
Tvorba databáze NIR spekter pro různé druhy mas |
|
dc.title.alternative |
Development of a database of NIR spectra for different meat species |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Lapčíková, Barbora |
|
dc.date.accepted |
2024-06-04 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis focuses on the analysis of selected types of meat and the determination of given parameters, namely protein content, dry matter content, fat content, pH and color with the subsequent creation of a database of NIR spectra with the aim of determining the potential practical use of this method in determining the aforementioned parameters and whether it is possible to create calibration models for individual types of meats based on their color. In the theoretical part, a brief history, principle and experimental arrangements of infrared spectroscopy were covered, along with the principles of creating calibration models based on selected statistical methods. Lastly, the chemical composition of types of meat was covered as well. As part of the practical part, the parameters were determined using reference methods and these values were used for the creation of calibration models. The reliability of this method in determining the given parameters was checked using the created calibration models. The coefficients of determination of the calibration models are above 0,95, which indicates their considerable reliability. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology |
en |
dc.identifier.stag |
68524
|
|
dc.date.submitted |
2024-05-07 |
|