Tvorba databáze NIR spekter pro různé druhy mas

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Tvorba databáze NIR spekter pro různé druhy mas

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Tvorba databáze NIR spekter pro různé druhy mas
Autor: Polednová, Iveta
Vedoucí: Šenkýřová, Jana
Abstrakt: Základem této práce byla analýza vybraných druhů mas a stanovení jejich vybraných parametrů, jmenovitě obsahu bílkovin, obsahu sušiny, obsahu tuku, pH a barvy, s následnou tvorbou databáze NIR spekter s cílem určit potenciální praktické využití této metody při stanovování výše zmíněných parametrů a zda lze vytvořit kalibrační modely pro jednotlivé druhy mas na základě jejich barevnosti. V teoretické části byla popsána stručná historie, princip a experimentální uspořádání infračervené spektroskopie spolu s principem tvorby kalibračních modelů na základě vybraných statistických metod. V neposlední řadě je zde uvedeno i chemické složení jednotlivých druhů masa. V rámci praktické části byly dané paramenty stanoveny pomocí referenčních metod a tyto hodnoty byly použity na tvorbu kalibračních modelů. Pomocí vytvořených kalibračních modelů byla prověřena spolehlivost této metody při stanovení daných parametrů. Koeficienty determinace se u většiny kalibračních modelů pohybovaly nad 0,95, což svědčí o jejich značné spolehlivosti.
URI: http://hdl.handle.net/10563/55301
Datum: 2024-01-01
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: -


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
polednová_2024_dp.pdf 3.795Mb PDF Zobrazit/otevřít None
polednová_2024_op.pdf 252.2Kb PDF Zobrazit/otevřít None
polednová_2024_vp.pdf 721.9Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet