Tvorba databáze NIR spekter pro různé druhy mas
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Tvorba databáze NIR spekter pro různé druhy mas |
Autor: |
Polednová, Iveta
|
Vedoucí: |
Šenkýřová, Jana
|
Abstrakt:
|
Základem této práce byla analýza vybraných druhů mas a stanovení jejich vybraných parametrů, jmenovitě obsahu bílkovin, obsahu sušiny, obsahu tuku, pH a barvy, s následnou tvorbou databáze NIR spekter s cílem určit potenciální praktické využití této metody při stanovování výše zmíněných parametrů a zda lze vytvořit kalibrační modely pro jednotlivé druhy mas na základě jejich barevnosti. V teoretické části byla popsána stručná historie, princip a experimentální uspořádání infračervené spektroskopie spolu s principem tvorby kalibračních modelů na základě vybraných statistických metod. V neposlední řadě je zde uvedeno i chemické složení jednotlivých druhů masa. V rámci praktické části byly dané paramenty stanoveny pomocí referenčních metod a tyto hodnoty byly použity na tvorbu kalibračních modelů. Pomocí vytvořených kalibračních modelů byla prověřena spolehlivost této metody při stanovení daných parametrů. Koeficienty determinace se u většiny kalibračních modelů pohybovaly nad 0,95, což svědčí o jejich značné spolehlivosti. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/55301
|
Datum:
|
2024-01-01 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
- |
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet