Vlastnosti oplatek vyrobených z mouky barevných pšenic
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Šebestíková, Romana
|
|
dc.contributor.author |
Ždímalová, Renáta
|
|
dc.date.accessioned |
2024-07-23T13:15:57Z |
|
dc.date.available |
2024-07-23T13:15:57Z |
|
dc.date.issued |
2024-01-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/55111
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce je zaměřena na využití mouk z barevných pšenic v pekárenském průmyslu, konkrétně při výrobě oplatek. Charakterizovány jsou suroviny potřebné k výrobě oplatek. Je popisováno složení pšeničného zrna i s technologickým vlivem složek. V praktické části práce byly vyráběny oplatky z celozrnné pšeničné mouky ale i z mouk barevných pšenic. Následujícím bodem bylo zkoumání jejich vlastností na texturometru. Dále byl pozorován vliv skladování na vlastnosti oplatek. Vliv použitých surovin byl rovněž zkoumán při senzorickém hodnocení vyrobených oplatek. |
|
dc.format |
58 s |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
barevné odrůdy pšenice
|
cs |
dc.subject |
oplatky
|
cs |
dc.subject |
složení zrna
|
cs |
dc.subject |
antokyany
|
cs |
dc.subject |
karotenoidy
|
cs |
dc.subject |
coloured-grain wheat
|
en |
dc.subject |
wafers
|
en |
dc.subject |
grain composition
|
en |
dc.subject |
anthocyanins
|
en |
dc.subject |
carotenoids
|
en |
dc.title |
Vlastnosti oplatek vyrobených z mouky barevných pšenic |
|
dc.title.alternative |
Properties of wafers prepared from colored-wheat flour |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Adámková, Anna |
|
dc.date.accepted |
2024-06-11 |
|
dc.description.abstract-translated |
The bachelor thesis is focused on the use of flours from coloured-grain wheat in the bakery industry, specifically in the production of wafers. The raw materials needed for the production of wafers are characterized. The composition of the wheat grain is described as well as the technological influence of the ingredients. In the practical part of the work, wafers were produced from whole wheat flour and from flours of coloured wheat. The following point was the investigation of their properties on a texture analyser. Furthermore, the effect of storage on the properties of the wafers was observed. The influence of the raw materials used was also investigated in the sensory evaluation of the wafers produced. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie a hodnocení potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology and Assessment |
en |
dc.identifier.stag |
68690
|
|
dc.date.submitted |
2024-05-14 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account