| Title: | Hodnocení kvalitativních parametrů vybraných skupin potravin během skladování |
| Author: | Lazárková, Zuzana |
| ISBN: | 978-80-7678-217-4 |
| URI: | http://hdl.handle.net/10563/54620 |
| Date: | 2023-12-14 |
| Publisher: |
|
| Page count: |
|
| Availability: | Teze habilitační práce jsou přístupné veřejně v tištěné podobě v Knihovně UTB. Plný text práce je přístupný elektronicky pouze v rámci univerzity. |
Abstrakt:
Předložená habilitační práce se zabývá hodnocením kvalitativních parametrů vybraných skupin potravin během skladování. V práci byly zkoumány vybrané potraviny mléčného původu (pasterované a sterilované tavené sýry, bílý sýr zrající v solném nálevu) a masného původu (masné kontervy a polokonzervy, rybí konzerva, hotové jídlo v konzervě a instatní gulášová polévka) a též potraviny se sníženou aktivitou vody sacharidického původu (džem, med a lískooříšková pomazánka s kakaem). U některých potravin byly srovnávány 2 konzervační zákroky (pasterace a sterilace). Část potravin byla skladována krátkodobě (2 měsíce) a část dlouhodobě (6 až 24 měsíců), přičemž byly využity různé skladovací teploty (-18 až 40 °C). Během skladování byly potraviny podrobeny chemickým, fyzikálním, mikrobiologickým, texturním, reologickým a senzorickým analýzám. V případě trvanlivých potravin, které byly skladovány dlouhodobě, byl sledován vliv sterilace a/nebo teploty a délky skladování na jakost potravin. Práce představuje ucelený popis faktorů, které ovlivňují jakost potravin během skladování, včetně vlivu surovinové skladby (obsah sušiny, tuku v sušině a přídavku různých látek), použitého způsobu konzervace (pasterace, sterilace a osmoanabiózy) a podmínek skladování (zejména teploty a délky).
| Files | Size | Format | View |
|---|---|---|---|
|
Lazárkova_Teze_habilatcni_prace_2024.pdf |
647.3Kb |
|
|
|
Lazarkova_Habilatacni_prace_2023.pdf |
75.31Mb |
|
|
|
Lazárková_Posudek_doc. Nedomová.pdf |
399.1Kb |
|
|
|
Lazárková_Posudek_prof. Kouřimská.pdf |
277.9Kb |
|
|
|
Lazárková_Posudek_prof. Samková.pdf |
81.86Kb |
|
|
| Obsah.pdf | 119.4Kb |
View/ |