Hodnocení kvalitativních parametrů vybraných skupin potravin během skladování

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Hodnocení kvalitativních parametrů vybraných skupin potravin během skladování

Zobrazit celý záznam

Thumbnail
Název: Hodnocení kvalitativních parametrů vybraných skupin potravin během skladování
Autor: Lazárková, Zuzana
ISBN: 978-80-7678-217-4
URI: http://hdl.handle.net/10563/54620
Datum: 2023-12-14
Vydavatel: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Počet stran: 56
Dostupnost: Teze habilitační práce jsou přístupné veřejně v tištěné podobě v Knihovně UTB. Plný text práce je přístupný elektronicky pouze v rámci univerzity.


Abstrakt:

Předložená habilitační práce se zabývá hodnocením kvalitativních parametrů vybraných skupin potravin během skladování. V práci byly zkoumány vybrané potraviny mléčného původu (pasterované a sterilované tavené sýry, bílý sýr zrající v solném nálevu) a masného původu (masné kontervy a polokonzervy, rybí konzerva, hotové jídlo v konzervě a instatní gulášová polévka) a též potraviny se sníženou aktivitou vody sacharidického původu (džem, med a lískooříšková pomazánka s kakaem). U některých potravin byly srovnávány 2 konzervační zákroky (pasterace a sterilace). Část potravin byla skladována krátkodobě (2 měsíce) a část dlouhodobě (6 až 24 měsíců), přičemž byly využity různé skladovací teploty (-18 až 40 °C). Během skladování byly potraviny podrobeny chemickým, fyzikálním, mikrobiologickým, texturním, reologickým a senzorickým analýzám. V případě trvanlivých potravin, které byly skladovány dlouhodobě, byl sledován vliv sterilace a/nebo teploty a délky skladování na jakost potravin. Práce představuje ucelený popis faktorů, které ovlivňují jakost potravin během skladování, včetně vlivu surovinové skladby (obsah sušiny, tuku v sušině a přídavku různých látek), použitého způsobu konzervace (pasterace, sterilace a osmoanabiózy) a podmínek skladování (zejména teploty a délky).

Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
Lazárkova_Teze_habilatcni_prace_2024.pdfZablokované 647.3Kb PDF
Lazarkova_Habilatacni_prace_2023.pdfZablokované 75.31Mb PDF
Lazárková_Posudek_doc. Nedomová.pdfZablokované 399.1Kb PDF
Lazárková_Posudek_prof. Kouřimská.pdfZablokované 277.9Kb PDF
Lazárková_Posudek_prof. Samková.pdfZablokované 81.86Kb PDF
Obsah.pdf 119.4Kb PDF Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet