Stanovéní poměrů Cd a ZN v potravinách
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Fišera, Miroslav
|
|
dc.contributor.author |
Málková, Martina
|
|
dc.date.accessioned |
2023-12-20T13:24:55Z |
|
dc.date.available |
2023-12-20T13:24:55Z |
|
dc.date.issued |
2022-12-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/53552
|
|
dc.description.abstract |
Práce je zaměřena na stanovení poměru Cd a Zn v potravinách, konkrétně ve skořápkových plodech a olejnatých semenech. jsou zde popsány charakteristiky obou prvků, jejich maximální tolerovaný limit a doporučení denní dávka, příznaky a důsledky nadbytku nebo deficitu na lidský organismus. Dále byl popsán jejich výskyt v životním prostředí a vstup do potravního řetězce člověka. Praktická část byla zaměřena na metodu kyselého rozkladu vzorků, popis principu stanovení prvků pomocí ICP-MS, jejich vlastní měření a vyhodnocení koncentrací Cd a Zn a jejch poměru v daných vzorcích. Dále byl stanoven index znečištění kovy (MPI) pro zhodnocení kontaminace vzorků kovy. |
|
dc.format |
61 s. (69 734 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
kadmium
|
cs |
dc.subject |
zinek
|
cs |
dc.subject |
potraviny
|
cs |
dc.subject |
ořechy
|
cs |
dc.subject |
semena
|
cs |
dc.subject |
ICP-MS
|
cs |
dc.subject |
cadmium
|
en |
dc.subject |
zinc
|
en |
dc.subject |
food
|
en |
dc.subject |
nuts
|
en |
dc.subject |
seeds
|
en |
dc.subject |
ICP-MS
|
en |
dc.title |
Stanovéní poměrů Cd a ZN v potravinách |
|
dc.title.alternative |
Determination of the ratios between Cd and Zn contents in food |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Velichová, Helena |
|
dc.date.accepted |
2023-06-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
The work is focused on the determination of the ratio of Cd and Zn in food, specifically in nuts and oilseeds.The characteristics of both elements, their maximum tolerable limit and recommended daily dose, symptoms and consequences of excess or deficiency on the human body are described. Their occurrence in the environment and their entry into the human food chain are also described. The practical part was focused on the method of acid digestion of samples, description of the principle of determination of elements by ICP-MS, their actual measurement and evaluation of Cd and Zn concentrations and their ratio in the given samples. Furthermore, the metal pollution index (MPI) was determined to evaluate the metal contamination of the samples. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology |
en |
dc.identifier.stag |
62038
|
|
dc.date.submitted |
2023-05-12 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account