Stanovéní poměrů Cd a ZN v potravinách

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovéní poměrů Cd a ZN v potravinách

Show simple item record

dc.contributor.advisor Fišera, Miroslav
dc.contributor.author Málková, Martina
dc.date.accessioned 2023-12-20T13:24:55Z
dc.date.available 2023-12-20T13:24:55Z
dc.date.issued 2022-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/53552
dc.description.abstract Práce je zaměřena na stanovení poměru Cd a Zn v potravinách, konkrétně ve skořápkových plodech a olejnatých semenech. jsou zde popsány charakteristiky obou prvků, jejich maximální tolerovaný limit a doporučení denní dávka, příznaky a důsledky nadbytku nebo deficitu na lidský organismus. Dále byl popsán jejich výskyt v životním prostředí a vstup do potravního řetězce člověka. Praktická část byla zaměřena na metodu kyselého rozkladu vzorků, popis principu stanovení prvků pomocí ICP-MS, jejich vlastní měření a vyhodnocení koncentrací Cd a Zn a jejch poměru v daných vzorcích. Dále byl stanoven index znečištění kovy (MPI) pro zhodnocení kontaminace vzorků kovy.
dc.format 61 s. (69 734 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject kadmium cs
dc.subject zinek cs
dc.subject potraviny cs
dc.subject ořechy cs
dc.subject semena cs
dc.subject ICP-MS cs
dc.subject cadmium en
dc.subject zinc en
dc.subject food en
dc.subject nuts en
dc.subject seeds en
dc.subject ICP-MS en
dc.title Stanovéní poměrů Cd a ZN v potravinách
dc.title.alternative Determination of the ratios between Cd and Zn contents in food
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Velichová, Helena
dc.date.accepted 2023-06-05
dc.description.abstract-translated The work is focused on the determination of the ratio of Cd and Zn in food, specifically in nuts and oilseeds.The characteristics of both elements, their maximum tolerable limit and recommended daily dose, symptoms and consequences of excess or deficiency on the human body are described. Their occurrence in the environment and their entry into the human food chain are also described. The practical part was focused on the method of acid digestion of samples, description of the principle of determination of elements by ICP-MS, their actual measurement and evaluation of Cd and Zn concentrations and their ratio in the given samples. Furthermore, the metal pollution index (MPI) was determined to evaluate the metal contamination of the samples.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 62038
dc.date.submitted 2023-05-12


Files in this item

Files Size Format View Description
málková_2023_dp.pdf 2.763Mb PDF View/Open None
málková_2023_op.pdf 265.8Kb PDF View/Open None
málková_2023_vp.pdf 234.6Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account