Stanovéní poměrů Cd a ZN v potravinách
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Stanovéní poměrů Cd a ZN v potravinách |
Autor: |
Málková, Martina
|
Vedoucí: |
Fišera, Miroslav
|
Abstrakt:
|
Práce je zaměřena na stanovení poměru Cd a Zn v potravinách, konkrétně ve skořápkových plodech a olejnatých semenech. jsou zde popsány charakteristiky obou prvků, jejich maximální tolerovaný limit a doporučení denní dávka, příznaky a důsledky nadbytku nebo deficitu na lidský organismus. Dále byl popsán jejich výskyt v životním prostředí a vstup do potravního řetězce člověka. Praktická část byla zaměřena na metodu kyselého rozkladu vzorků, popis principu stanovení prvků pomocí ICP-MS, jejich vlastní měření a vyhodnocení koncentrací Cd a Zn a jejch poměru v daných vzorcích. Dále byl stanoven index znečištění kovy (MPI) pro zhodnocení kontaminace vzorků kovy. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/53552
|
Datum:
|
2022-12-31 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
- |
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet