dc.contributor.author |
Bajerová, Petr
|
|
dc.date.accessioned |
2022-11-03T07:40:07Z |
|
dc.date.available |
2022-11-03T07:40:07Z |
|
dc.date.issued |
2022-09-06 |
|
dc.identifier.isbn |
978-80-7678-089-7 |
en |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/52363
|
|
dc.description.abstract |
Zdrojem bioaktivních látek využívaných pro přípravu různých doplňků stravy jsou obvykle rostlinné materiály. Pro získání těchto účinných látek z rostlin jsou využívány vhodné extrakční metody. Mezi tradiční metody se řadí macerace, Soxhletova extrakce a hydrodestilace, které jsou založeny na extrakci tuhá látka-kapalina. Tyto techniky jsou však velmi často kritizovány v souvislosti s velkou spotřebou rozpouštědel a dlouhou dobou extrakce. Proto jsou využívány pokročilé, někdy též nazývány moderní či inovativní extrakční metody, které využívají například ultrazvuk, vysoký tlak, nadkritická tekutina, sorpce a mnoho dalších. Použití inovativních extrakčních metod v potravinářském průmyslu je předmětem rozsáhlého zkoumání vzhledem k rostoucím očekáváním spotřebitelů. Tyto pokročilé extrakční metody jsou často výkonnější ve srovnání s tradičními metodami, zejména pokud se jedná o vyšší výtěžky a selektivitu, menší spotřebu rozpouštědel či vyhnutím se jim zcela, kratší dobu zpracování a lepší energetickou účinnost. U těchto technik se obvykle uvádí, že jsou více ekologické, udržitelné a šetrné k životnímu prostředí. Ve spojení s extrakčními technikami se v potravinářském průmyslu velmi často využívají chromatografické techniky, které poskytují přesné informace o bioaktivních látkách ve vstupních surovinách výrobního procesu, ale i v potravinách či doplňcích stravy na konci výrobního procesu. |
en |
dc.format |
42 |
cs |
dc.language.iso |
cs |
en |
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
en |
dc.rights |
Profesorské teze jsou přístupné elektronicky pouze v rámci univerzity. |
en |
dc.subject |
extrakce, rostliny, doplňky stravy, plynová chromatografie, optimalizace
|
en |
dc.subject |
extraction, plants, food supplements, gas chromatography, optimisation
|
en |
dc.title |
Extrakční a separační techniky pro izolaci a charakterizaci analytů s potenciálem využití jako přírodní doplňky stravy |
en |
dc.title.alternative |
Teze přednášek ke jemnování profesorem |
en |
dc.type |
Book |
en |
dc.date.accepted |
2022-10-12 |
|
dc.description.abstract-translated |
The source of bioactive substances used for the preparation of various dietary supplements is usually plant materials. Appropriate extraction methods are used to obtain these active substances from plants. Traditional methods include maceration, Soxhlet extraction, and hydrodistillation, which are based on solid-liquid extraction. However, these techniques are very often criticized due to the high solvent consumption and long extraction times. Therefore, advanced, sometimes also called modern or innovative extraction methods are used, which use, for example, ultrasound, high pressure, supercritical fluid, sorption, and many others. The use of innovative extraction methods in the food industry has been extensively investigated due to increasing consumer expectations. These advanced extraction methods are often superior to traditional methods, especially in terms of higher yields and selectivity, lower solvent consumption or avoidance altogether, shorter processing times, and better energy efficiency. These techniques are generally claimed to be more environmentally friendly, sustainable, and environmentally friendly. In conjunction with extraction
5
techniques, chromatographic techniques are widely used in the food industry to provide accurate information on the bioactive substances in the feedstock of the production process, but also in the food or dietary supplement at the end of the production process. |
en |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
en |
dc.date.submitted |
2022-04-19 |
|