Extrakční a separační techniky pro izolaci a charakterizaci analytů s potenciálem využití jako přírodní doplňky stravy

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Extrakční a separační techniky pro izolaci a charakterizaci analytů s potenciálem využití jako přírodní doplňky stravy

Zobrazit celý záznam

Thumbnail
Název: Extrakční a separační techniky pro izolaci a charakterizaci analytů s potenciálem využití jako přírodní doplňky stravy
Autor: Bajerová, Petr
ISBN: 978-80-7678-089-7
URI: http://hdl.handle.net/10563/52363
Datum: 2022-09-06
Vydavatel: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Počet stran: 42
Dostupnost: Profesorské teze jsou přístupné elektronicky pouze v rámci univerzity.


Abstrakt:

Zdrojem bioaktivních látek využívaných pro přípravu různých doplňků stravy jsou obvykle rostlinné materiály. Pro získání těchto účinných látek z rostlin jsou využívány vhodné extrakční metody. Mezi tradiční metody se řadí macerace, Soxhletova extrakce a hydrodestilace, které jsou založeny na extrakci tuhá látka-kapalina. Tyto techniky jsou však velmi často kritizovány v souvislosti s velkou spotřebou rozpouštědel a dlouhou dobou extrakce. Proto jsou využívány pokročilé, někdy též nazývány moderní či inovativní extrakční metody, které využívají například ultrazvuk, vysoký tlak, nadkritická tekutina, sorpce a mnoho dalších. Použití inovativních extrakčních metod v potravinářském průmyslu je předmětem rozsáhlého zkoumání vzhledem k rostoucím očekáváním spotřebitelů. Tyto pokročilé extrakční metody jsou často výkonnější ve srovnání s tradičními metodami, zejména pokud se jedná o vyšší výtěžky a selektivitu, menší spotřebu rozpouštědel či vyhnutím se jim zcela, kratší dobu zpracování a lepší energetickou účinnost. U těchto technik se obvykle uvádí, že jsou více ekologické, udržitelné a šetrné k životnímu prostředí. Ve spojení s extrakčními technikami se v potravinářském průmyslu velmi často využívají chromatografické techniky, které poskytují přesné informace o bioaktivních látkách ve vstupních surovinách výrobního procesu, ale i v potravinách či doplňcích stravy na konci výrobního procesu.

Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
Bajerová_Teze_p ... novani_profesorem_2022.pdfZablokované 546.5Kb PDF
Obsah.pdf 188.7Kb PDF Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet