Sledování změn složek mléka při zpracování mléčných produktů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Sledování změn složek mléka při zpracování mléčných produktů

Show simple item record

dc.contributor.author Samková, Eva
dc.date.accessioned 2022-10-25T11:32:54Z
dc.date.available 2022-10-25T11:32:54Z
dc.date.issued 2022-04-26
dc.identifier.isbn 978-80-7678-070-5 en
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/52358
dc.description.abstract Mléko je komplexní potravinou, jejíž složky jsou vysoce významné z nutričního hlediska, avšak nelze opomenout ani jejich technologický význam. Požadované složení a vlastnosti mléka lze do značné míry ovlivnit již v prvovýrobě a získat tak cíleně surovinu pro výrobu specifických produktů. Takovým příkladem je nutričně výhodnější složení mléka z ekologického zemědělství oproti mléku získaného z konvenčního chovu. Ke změnám v mléce dochází už v okamžiku jeho získání, v průběhu skladování a zejména při samotném zpracování. Tyto změny mohou být enzymatické, chemické nebo mikrobiální a jsou podmíněny řadou faktorů, např. použitým způsobem tepelného ošetření či druhem zpracovávaného mléčného produktu. Rozšiřování poznatků o těchto faktorech je důležité z hlediska zachování cenných složek původní suroviny a minimalizování negativních dopadů některých technologických operací. Řada změn totiž významně ovlivňuje senzorické vlastnosti mléka a mléčných produktů, a tím i jejich přijatelnost konzumenty. V tezích pro profesorské řízení jsou charakterizovány jednotlivé složky mléka, jejich technologický význam a současně jsou zmíněny některé příklady změn, které s vybranými technologickými operacemi či výrobou konkrétních mlékárenských produktů souvisejí či jsou jejich přímým důsledkem. en
dc.format.extent 46 en
dc.language.iso cs en
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně en
dc.rights Profesorské teze jsou přístupné elektronicky pouze v rámci univerzity. en
dc.subject Mléko, složení, technologický význam, změny tuku, bílkovin a laktózy, faktory v prvovýrobě, faktory při zpracování, účinek tepla a tlaku en
dc.subject Milk, composition, technological aspects, changes in fat, protein and lactose, factors in primary production, factors in milk processing, effects of temperature and pressure en
dc.title Sledování změn složek mléka při zpracování mléčných produktů en
dc.title.alternative Teze přednášek ke jemnování profesorem en
dc.type Book en
dc.date.accepted 2022-05-11
dc.description.abstract-translated Milk is a complex staple food, which components are important from a nutritional point of view; however, their technological roles cannot be overlooked. The required composition and properties of milk can be influenced to a large extent in primary production. It is thus possible to obtain targeted raw materials to produce specific dairy products. Nutritionally more valuable composition of milk obtained from organic farming than from conventional production is an example. Changes in milk components start to occur already in milking, continue in storage and especially during processing. These changes are of enzymatic, microbial or chemical nature due to numerous factors, such as the used heat treatment method or the type of produced dairy product. Knowledge of these factors is vital both for preserving valuable components of the original raw milk and for minimising some technological operation negative impacts. The changes can significantly affect the sensory properties of the milk and dairy products and thus their acceptability for consumers. The professorship proceeding thesis summarises the current knowledge of the main milk components and their technological significance. At the same time, it addresses some changes related to the selected technological operations and the production of specific dairy products. en
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin en
dc.date.submitted 2022-01-24


Files in this item

Files Size Format View
Samkova_teze_Prof_2022.pdfBlocked 1.750Mb PDF View/Open
Obsah.pdf 444.4Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account